Таванът на цените на газа раздели лидерите на Европейския съюз.

...
Таванът на цените на газа раздели лидерите на Европейския съюз.
Коментари Харесай

Таванът на цените на газа раздели лидерите на ЕС

Таванът на цените на газа раздели водачите на Европейския съюз. По-голяма част от европейските страни са съгласни с налагането на таван на цените на газа. Позициите обаче се разминаха при разискването на детайлите на мярката.

Част от европейските водачи избират тавана на цените на газа да обхване цялата промишленост, а други - тя да се отнася единствено за енергийния бранш. „ Има голям напън върху семействата, фамилиите, бизнеса и цялото икономическо развиване в Евросъюза. Затова е значимо да решим фундаменталните въпроси. Нямаме право да губим време ”, безапелационен беше ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Таванът на цената на газа е част от самодейностите на европейските страни в опит да се оправят с намалелите доставки от Русия. Допреди войната в Украйна Москва осигуряваше 40% от синьото гориво за Европа. Въпреки че цената спадна, сега тя е с 200 % по-висока, в сравнение с през септември 2021-а.

„ Още през март предложих разискване на таван на цената на едро. Тогава не се случи, само че в този момент сме по-добре готови. Ситуацията се разви и затова страните членки желаят да обсъдят таван на цените ”, разгласи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Германия, Дания и Нидерландия се опълчиха на тавана поради опасения, че той ще направи мъчно закупуването на газ. 

„ Целта е Европа да договаря количества с разнообразни страни и да дефинира цената, да купува тези количества и по-късно да изкупува и тока от електрическите компании. Това е една от опциите ”, счита канцлерът на Австрия Карл Нехамер.

Извън предложенията на Комисията, диспути провокират проектите на Германия за подкрепяне на бизнеса и частните лица. Берлин ще похарчи над 13 милиарда евро единствено с цел да дотира сметките за електричество на жителите. Общият пакет от обезщетения доближава невероятните 200 милиарда евро. Италия и Франция са измежду страните, които недоволстват от този огромен проект. Те упорстват, че в случай че по-богатите се избавят поединично, това ще даде незаслужено преимущество на техните компании пред тези от страните с по-малки благоприятни условия.

„ Моето обръщение към Германия е да бъдем единни, тъй като в сложни времена всички би трябвало да се спогодят за общи ограничения, а не за такива, каквито са подобаващи единствено за една страна ”, прикани министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки.

След срещата в Прага остана вярата, че полемиките сред водачите ще доведат въпреки всичко до съглашение на Европейския съвет в края на месеца.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР