Таванът на компенсациите за бизнеса заради скъпия ток ще бъде

...
Таванът на компенсациите за бизнеса заради скъпия ток ще бъде
Коментари Харесай

До 250 лева помощи за тока през януари

Таванът на обезщетенията за бизнеса поради скъпия ток ще бъде нараснал до 250 лева за мегаватчас през януари, само че ще продължи да е функционалност от борсовата цена. Това обясниха представителите на бизнеса, които над 3 часа обсъждаха настояванията си с премиера Кирил Петков. Срещата се организира онлайн поради карантинирането на министър-председателя след съвещанието на Консултативния съвет за Северна Македония при президента.

Договорената отплата от 250 лева за мегаватчас ще е в действие от януари, оповестиха ръководителите на Българската стопанска камара Добри Митрев и на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Средствата ще бъдат обезпечени от свърх­печалбите на държавните енергийни сдружения.

" Напомням, че компенсацията за октомври и ноември беше в размер на 110 лв., за декември ще бъде 129 лв., а за първото тримесечие на 2022 година ще има таван на 250 лева, само че е функционалност на откритата цена за месеца. 250 лева таван се доближава при цена на борсата от порядъка на 520 лева, т.е. ние се надяваме да не се допрем до този таван ", сподели Велев.

Бизнесът чака новата скица за подкрепяне бързо да бъде призната от държавното управление. Поискано е при опция новите, по-високи обезщетения, да се платят и за декември предходната година.

" Договорихме с премиера и при последващи, в случай че има някакви земетресения на пазара, да следим пазара и в случай че има още веднъж напрежение или още по-голяма ескалация на цените на електрическата сила, да помислим за различен тип обезщетения ", сподели ръководителят на БСК Добри Митрев.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР