Тарторът на организираната престъпна група, занимаваща се с износ на

...
Тарторът на организираната престъпна група, занимаваща се с износ на
Коментари Харесай

Членовете на ОПГ-то, изнасяли военни изделия към Русия: Строителни предприемачи, търговци и готвач

Тарторът на проведената незаконна група, занимаваща се с експорт на военни произведения от България  за Русия имал компании и за строителство в Пловдив и Гърция. Това стана ясно на днешното съвещание, извършено в Окръжен съд- Пловдив. Обвиняемите бяха доведени под стража, а Окръжен съд-Пловдив ги остави в ареста. Тяхната отбрана бе поета от адвокатската фирма на юрист Кирил Николов, Иван Стоянов и Тодор Димов.  
Прочетете още
48- годишният уредник Романос Ветридис, съобщи пред магистратите, че живее в Пловдив, Кавала- Гърция и Москва, като е оперирал с компания " Афлон " ЕООД, която е със седалище в Пловдив. Управител на сдружението е  Такис Трикидис.  То се е занимавало точно със закупуването на артикули и произведения, които според правилник са неразрешени за продажба, доставка, трансфер или експорт.

По данни на обвиняването, покупко-продажбите в България за закупуването на военните произведения е било осъществявано изцяло легално.  Те са били придобивани от сдружения, които се занимават с тази активност, само че макар възбраната групата е ги е изнасяла към Руската федерация през аерогара София.

От показанията на очевидци, а точно една от работещите за обвинения Ветридис, както и СРС-тата,  става ясно, че е имало лица във компанията, които са се грижили за счетоводството, както и други чиновници, които са се занимавали със закупуването, пакетирането и подготвянето  на изделията. Прокурор Станкова добави, че  организаторът от време на време е идвал от Русия да прави доставките и персонално е спомогнал на другите обвинени да извършат износа в деня на ареста.  След осъщественото претършуване и изземване в автомобила на Романос Ветридис са открити няколко документи за идентичност от разнообразни държави- кипърски, сръбски, гръцки и съветски паспорти, както и шофьорски книжки, едната от които е руско- военна.

Другият обвинен 41-годишният албанец Яни Йешили е бил служащ в гръцката компания за строителство на уредника Ветридис. Йешили загатна пред съда, че живее в Неа Перамос и работи в Кавала, като същия съобщи, че не знае за какво се организира днешното дело. Дзмитри Дзмитриу, който също е взел участие в незаконната група е с беларуско поданство и живее в Москв. Също по този начин той добави, че работи като готвач в съветската столица.

Обвиняеми по делото са и двамата братя Васили Улиянов /53/ и Евгени Улиянов/31/, за които СРС-тата сочат, че постоянно са идвали до България за няколко дни и са играели ролята на куриери към Руската федерация. Васили Улиянов съобщи пред магистратите, че има съветско поданство  и е роден в Казахстан, само че работи в Пловдив в областта на логистиката. Брат му обаче загатна, че има компания за строителство в Москва, където в действителност живее.

Според прокурорите Данаила Станкова и Георги Гешев съответна мярка за неотклонение се явява „ задържане под стража ”. Мотивите за това са, че те са упрекнати в тежки умишлени по смисъла на закона престъплвния. От събраните досега доказателства се схваща, че закононарушението е осъществено точно от обвинените.  Според държавното обвиняване, в случай че не бъде взета най-тежката мярка по отношение на петимата участници в ОПГ-то, има действителна заплаха от укриване или осъществяване на друго действие. „ Същите са работили в нескончаем интервал от време на територията и на други страни ”, съобщи прокурорът.

По думите на отбраната на Васил Улиянов юрист Кирил Николов поради естеството на делото, то е подсъдно на Софийския областен съд. По думите на юриста обвиняването за проведена незаконна група е пресилено. Николов добави още, че откакто обвинените са дали пояснения е станало ясно, че те са били хванати с няколко куфара експорт единствено на въпросния 9- ти. ” За всичко останало може единствено да се гадае ”, съобщи още юристът.  Николов сподели също, че има огромна степен на възможност, а не на обосновано съмнение, като се изключи „ хвърчащите показания на една изплашена счетоводителка, която комфортно за обвиняването е споделила, че била чула от Ветридис, че стоката била изнасяна за Русия ”каза юристът.

Окръжен съд – Пловдив обаче счете, че при мярка друга от задържане под стража, съществува действителна заплаха всеки от обвинените както да извърши закононарушение, по този начин и да се укрие, като нито един от тях не живее непрекъснато на територията на Република България и по тази причина ги остави в ареста.

Определението не е дефинитивно и предстои на митинг и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив.

 

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР