Търсим варианти за компенсиране на болниците заради високите цени на

...
Търсим варианти за компенсиране на болниците заради високите цени на
Коментари Харесай

Сербезова: Търсим варианти за компенсиране на болниците заради високата цена на тока |

Търсим разновидности за компенсиране на лечебните заведения поради високите цени на топлоенергията и електрическата енергия, в това число преостойностяване на някои клинични пътеки. Това съобщи в отговор на въпрос от народния представител проф. Асен Балтов здравният министър Асена Сербезова.

Тя напомни, че в края ноември 2021 година са били обезпечени 10 млн. лева за спомагателните разноски на лечебните заведения. Друга мярка, въпреки и косвена, е програмата за отплата на небитовите крайни консуматори на електрическа енергия, уточни проф. Сербезова и добави, че 196 лечебни заведения са получили спомагателни средства поради увеличените разноски за кислородолечение през декември предходната година.

Подготвя се и план за изменение на Наредба 3, с което се усилват средствата за незабавна здравна помощ за пациенти, които не се хоспитализират в лечебното заведение, където тя е осъществена, както и за здравна експертиза.

" Чудесно е, че ще се усилят, но проблемът е, че лечебните заведения не създават, няма по какъв начин да вдигнат цената на клиничните пътеки или да изискват доплащане. Болниците имат потребност от 100% отплата, защото има риск от понижаване на заплатите, с цел да могат да си платят сметките ", репликира Балтов и уточни, че сега разноските за отопление и ток на дребна общинска болница доближават до 40% от приходите ѝ.

Овладяването на пандемията и напредването на имунизационната акция бяха измежду останалите въпроси, които депутатите зададоха на здравния министър. Министър Сербезова заяви, че предстои да бъде показана нова информационна тактика, насочена към опита на хора, които са се ваксинирали, на хора, страдащи от хронични болести, които също са се ваксинирали, на имунизирани бременни, на хора с пост коронавирус синдром, уточни тя. 

По мотив готовността на страната за новата Коронавирус вълна здравният министър заяви, че в квалифицирания проект се предвиждат разнообразни ограничения при 60 на 100 претовареност на болничните кревати, при 70 на 100, при 80 на 100, като има няколко дни интервал, в който хората да могат да се приготвят преди да се наложат нови ограничения, изясни тя. Нивата на претовареност се наблюдават на регионално равнище, добави тя.

България продължава да е на едно от последните места по имунизация против коронавирусната зараза в Европейския съюз - с към 30 на 100, добави министър Сербезова.

Въпрос за дефицита на лекарства сложи депутатът от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов, който попита какво подхваща здравното министерство за обезпечава на пулмикорд, нискомолекулярни хепарини, вентолин и бромхексин.

Министър Сербезова заяви, че пулмикрод е в листата на медикаментите с краткотрайна възбрана за експорт. Тя уточни, че са доставени 51 564 опаковки от препарата, има налични количества, а през първото тримесечие на 2022 година ще бъдат доставени общо към 46 000 опаковки. По-сериозен е казусът с прекратените продажби на вентолин, където се търси различен вид за подмяна на медикамента, който ще бъде предложен от експертен съвет.

Лекарството бромхексин също е в листата с краткотрайно неразрешените за експорт препарати и през последните седмици няма сигнали за неналичието му, съобщи министър Сербезова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР