Търсенето на злато отбеляза най-слабото начало за годината от десетилетие,

...
Търсенето на злато отбеляза най-слабото начало за годината от десетилетие,
Коментари Харесай

Търсенето на злато е най-слабо от 10 години

Търсенето на злато означи най-слабото начало за годината от десетилетие, като цените на благородния метал са в застой, а а опасността от възходящи лихви накара вложителите да търсят по-добра възвръщаемост другаде.
Търсенето на злато в международен мащаб възлиза на 973.5 тона през януари до март, отчитайки спад със 7% на годишна база и най-слабото първото тримесечие от 2008 година насам. Това съответства с интервал на мира на пазара на злато, където цените задържат най-слабия си диапазон от повече от десетилетие.
"Диапазонът в цената на златото несъмнено имаше резултат върху настроението на вложителите ", означи ръководителят на пазарно разузнаване на Световния съвет по златото Алистър Хюит, представен от Reuters.
"Това работи в 2 направления - за хората в търговията на дребно спадът на цените може да бъде входна точка, а в случай че цената се покачва, хората желаят да се възползват от този подтик ", изясни Хюит.
Най-големият спад в търсенето идва от капиталовия бранш, като потреблението на кюлчета и монети е намаляло с 15%, а търгуването на фондовете, подкрепени със злато, спада с 2/3 на годишна база.
Потреблението на бижута също е едва, намалявайки с 1%. Покупките в Индия, вторият максимален пазар на златни бижута след Китай, означиха третото си най-слабо тримесечие за десетилетие, спадайки с 12% годишно до малко под 88 тона.
"Отслабващата рупия в действителност вдигаше локалната цена на златото. Имаше доста по-малко удобни дни. През първото тримесечие на предходната година те бяха 22, а през първите 3 месеца на тази - единствено 7. Благоприятните дни са значими за сватбите, а сватбите са значими за търсенето на бижута ", изясни Хюит.
Tърсенето на бижута Китай се покачва с 7% до 188 тона, което съгласно експерти се дължи на мощното сезонно изкупуване и по-добрата продуктова гама.
"То произтича от бижутерите, които се показват все по-добре в посрещането на потребностите на китайските милениали. Виждаме повече 18-каратови бижута, повече 22-каратови бижута, по-добри дизайни, по-добри артикули ", уточни Хюит.
Търсенето на монети и кюлчета в Китай обаче спада с 26%.
Търсенето на Централната банка на Китай е с 42% по-високо и покрай междинната си тримесечна междинна стойност през последните 7 години. Русия е най-големият покупател в формалния бранш, осигуряващ малко над 1/3 от търсенето на централната банка. Турция и Казахстан също прибавиха към запасите.
Доставките на мините нарастват с 1% годишно на 770 тона. Това оказа помощ за повишение на общото предложение с 3% до 1063.5 тона.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР