Търсенето на възможности за интензифициране на двустранния икономически обмен и

...
Търсенето на възможности за интензифициране на двустранния икономически обмен и
Коментари Харесай

Румен Радев и министър-председателят на Грузия Мамука Бахтадзе обсъдиха двустранния икономически обмен

Търсенето на благоприятни условия за интензифициране на двустранния стопански продан и съдействие с акцент върху транспортната съгласуваност бе измежду тематиките на срещата през днешния ден на „ Дондуков “ 2 сред президента Румен Радев и министър-председателя на Грузия Мамука Бахтадзе.

 

В хода на диалога президентът Радев означи, че Грузия е обичаен стопански сътрудник на България, с който желаем да развиваме всестранно, дълготрайно и взаимноизгодно съдействие. 

Стратегическото разположение на България и Грузия от двете страни на Черно море беше несъмнено от двамата като значим фактор, който дава опция за връзки, изключително в региона на превоза и инфраструктурата. „ Един от секторите, в които има огромен капацитет за развиване са фериботните, както и железопътните връзки за транспорт на товари в двустранна посока “, уточни президентът Радев като добави, че България е измежду десетте най-големи външно-търговски грузински сътрудници.

 

По време на диалога двамата се сплотиха към мнението, че актуалната аудиенция на премиера Бахтадзе в България ще спомогне за надграждане на постигнатите резултати в политическите връзки сред двете страни. „ Грузия е значим сътрудник за България в Европейското съседство и по-специално в самодейността на Европейския съюз „ Източно партньорство “, както и в Черноморския район “, съобщи в хода на срещата българският президент.

 

Румен Радев уточни, че Грузия е стратегически сътрудник на Европейски Съюз във връзка с повишението на сигурността на енергийните доставки, диверсификацията на маршрутите и източниците на доставки на газ за Европа и България в частност. „ Развитието на Южния газов кулоар, в това число разширението на газопровода в Южен Кавказ на територията на Грузия, с цел да се обезпечи превозването на каспийските енергийни запаси на западните пазари, е общ приоритет “, добави президентът.

 

От своя страна грузинският министър-председател благодари на президента Радев за поддръжката, която страната ни оказва за суверенитета и териториалната целокупност на Грузия в границите на нейните международно-признати граници, както и за избора на грузинския народ за участие в Европейски Съюз и НАТО.

 

По време на срещата беше разисквано и съдействието в областите на културата, образованието, науката и туризма.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР