Търновската конституция укрепва българската държавност и полага здрави темели на

...
Търновската конституция укрепва българската държавност и полага здрави темели на
Коментари Харесай

Търновската конституция полага темелите на модерното развитие на България

Търновската конституция укрепва българската държавност и поставя здрави темели на модерното развиване на България. Това сподели президентът Румен Радев в приветствието си при откриването на тържественото съвещание на Конституционния съд, състояло се в залата на Учредителното заседание в остарялата столица, във връзка 140 години от приемането на Търновската конституция.

"В своята дълбока същина Конституцията е ценностна харта, основополагащ публичен контракт и главен и висш закон ", уточни Румен Радев. По думите му върховенството на Конституция заслужава изключително внимание и грижи през днешния ден в нашата динамична и спорна реалност. Президентът посочи, че това значи законите, които оферират и одобряват народните представители да подхождат на този главен закон. Той означи, че преди 140 години либерали и консерватори са взели участие в остри разногласия, с които се надпреварват кой по-добре да служи на България, според своите убеждения. Радев напомни и думите на тогавашния ръководител на Народното събрание Антим Първи, който споделя: "Можем да кажем, че направихме закони от народа за народа ". Според президента тези думи са изключително настоящи през днешния ден за политическата мъдрост и за националния суверенитет.

"Търновската конституция не съдържа парламентарен съд, а неналичието му е израз на мощното разбиране на народните представители, че те са в това Народно заседание с цел да отстояват ползите на народа и не са си помисляли, че могат да предложат и гласоподават закон, който да не служи на българските жители ", уточни президентът. По думите му това е завет, който нашите народни представители би трябвало да следват във всяка своя мисъл и свое решение. "Конституционният съд реализира равновесие сред този завет и нуждата от развиване, подбудено от динамично изменящия се публичен живот ", уточни президентът.

Той поздрави великотърновци за заслуженото самопризнание и оповестяването на Велико Търново за историческа и духовна столица на България.

При откриването на съвещанието ръководителят на Конституционния съд проф. Борис Велчев напомни смисъла на Търновската конституция. Той се обърна към президента с апел да се възползва от правото си да инициира изменение на настоящата конституция и да възвърне историческата правдивост, като внесе в Народното събрание предложение за нова алинея в член 169, в която да се споделя, че Велико Търново е историческата и духовна столица на България. "Търново е знак, а мястото на знаците е в съответната глава на българската конституция, там където са столиците, гербът, химнът и знамето ", уточни ръководителят на Конституционния съд.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР