Тържествен концерт бе кулминацията на събитията, с които видинската математическа

...
Тържествен концерт бе кулминацията на събитията, с които видинската математическа
Коментари Харесай

50-годишен юбилей чества ППМГ „Екзарх Антим I“

Тържествен концерт бе кулминационната точка на събитията, с които видинската математическа гимназия означи значимата годишнина.

Снощи в залата на Общинския трагичен спектакъл „ Владимир Трандафилов “ се събраха някогашни и сегашни възпитаници и учители, представители на институции и голям брой другари на Профилираната природо-математическа гимназия „ Екзарх Антим I “. Сред формалните посетители бяха заместник-председателят на 47-ото Народно заседание Росица Кирова, заместник-министърът на образованието и науката Мариета Георгиева, Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил и други Събитието почете и заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова.

Тя връчи на шефа на ППМГ Румяна Петрова приветствен адрес от кмета доктор Цветан Ценков. „ Отбелязването на 50-годишния празник на Профилираната природо-математическа гимназия е празник освен за Вас, а за всички наши съграждани. Защото ние се гордеем с нейната история, с професионализма на нейните преподаватели, с достиженията и отличната подготовка на възпитаниците й. Училище, което почтено носи името на един популярен българин – екзарх Антим Първи “, написа в приветствения адрес.

Приветствия по случай празника насочиха заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова и заместник-министърът на образованието Мариета Георгиева, която връчи на шефа Румяна Петрова плакет на Министерство на образованието и науката, с който природо-математическата гимназия е удостоена по случай юбилея си. Поздрав сервира и Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил, който в словото си акцентира приноса на ППМГ „ Екзарх Антим I ” за образованието и възпитанието на хиляди видински деца, постигнали своята сполучлива реализация в живота.

Директорът на гимназията Румяна Петрова благодари за хубавите думи и означи, че постигнатите триумфи са резултат от напъните на доста хора. „ Днес фамилия МГ се събра. Събра ни празник – значим, прелестен: 50 години от основаването на нашето учебно заведение. Училище, изживяло съзидание, само че и доста промени. Училище с богата история. Училище, което е дало извънредно огромен дан на развиването на просветителното дело в града ни “, съобщи Петрова.

На юбилея бе отдадено справедливо самопризнание на част от хората, съдействали за издигане престижа на видинската математическа гимназия. Икони на светите братя Кирил и Методий, осветени от Негово Високопреосвещенство видинския митрополит Даниил, получиха някогашните шефове на ППМГ Здравко Дамянов и Георги Иванчев, както и редица изявени учители, оставили незаличима диря в историята на гимназията. Отличени бяха също по този начин и един от сполучливите някогашни ученици на гимназията – математикът доцент Ангел Живков, както и вървящият по неговите стъпки Радослав Попов, който сега е възпитаник в 11 клас.

Юбилейният концерт бе мотив хора, свързали житейската си орис с ППМГ, да се върнат обратно в спомените и с носталгия да опишат за времето, прекарано в гимназията. Сред тях бе и дамата, справедливо наричана „ живата история “ на ППМГ – Райна Матеева, дълготраен учител по история и заместник-директор на гимназията. А след минутите, отдадени на равносметка и ретроспекция, своите разнородни гении показаха някогашни и сегашни ученици на учебното заведение. Музикален привет сервира и Ансамбълът за национални песни и танци „ Дунав “.

По случай юбилея си ППМГ „ Екзарх Антим I “ получи цветя от Община Видин, както и от още доста институции и жители.

Празничната стратегия по случай 50-годишнината на видинската математическа гимназия през днешния ден стартира с тържествено шествие под мотото „ Да съберем фамилията “, в което се включи и заместник-кметът Борислава Борисова. Шествието, водено от Градския духов оркестър, потегли от двора на учебното заведение, мина през площад „ Бдинци “ и централната пешеходна зона на Видин и стигна до Спортна зала „ Фестивална “. Там се организира едно извънредно атрактивно събитие – мач, в който един против различен се изправиха някогашни и сегашни баскетболни звезди на ППМГ. Оспорваната среща приключи при резултат 59 на 55 точки в интерес на тима на ветераните. Част от днешните юбилейни събития бе и прожекцията на кино лентата „ 50 години дефинираме бъдещето “.

За своя празник Профилираната природо-математическа гимназия „ Екзарх Антим I “ е удостоена и с плакет „ Св. св. Кирил и Методий “ на президента на Република България. Отличието се присъжда на образователното заведение за важен принос за образованието на генерации възпитаници, както и за ролята му в построяването на актуалния образ и методика на профилираното образование по точните и естествените науки.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР