Тържества със стотици гости по време на пандемия: Сватби в

...
Тържества със стотици гости по време на пандемия: Сватби в
Коментари Харесай

Моята голяма луда заразна сватба: Как сватбите станаха огнища на коронавирус

Тържества със стотици посетители по време на пандемия: Сватби в Германия се трансфораха в новия разплодник на ковид, а следенето на контактните лица постоянно се оказва непостижимо.

Големите сватбени тържества са измежду главните разпространители на ковид, оповестяват немските медии и показват няколко образеца от страната. Според информация на “Ди Велт” турска женитба с над 200 посетители, провела се на 27 септември в Лохфелден наоколо до град Касел, провинция Хесен, се е трансформирала в огнище на Ковид-19. Въпреки хигиеничните ограничения в помещението, над 36 индивида са били инфектирани с вируса, множеството от които са от Касел и покрайнината. След този случай в града беше разгласен оранжев код за заплаха. Малко по-късно бе оповестено и най-високото равнище на предизвестие след появяването на друго огнище, този път в бежански център.

Според представителя на град Касел към този момент няма по какъв начин да се разбере какво тъкмо се е объркало по време на тържеството. Но във всеки случай описите с контактните лица са направени недобросъвестно, което по думите му прави следенето на контактите " доста мъчно и дълготрайно ". Освен това при определяне на контактните лица, някои от гостите са отказали да спомагат на здравните служби и са излъгали, че не са участвали на церемонията.

Веригите на заразяване се наблюдават мъчно

По времето на провеждането на сватбата в Хесен към момента беше позволено да участват до 250 посетители на частни тържества в закрити пространства. В началото на предходната седмица обаче броят им фрапантно беше стеснен.

Подобен е и казусът в Бремен. Там, по информация на локални медии, в края на септември към 400 души са отпразнували женитба. Според " Радио Бремен " младоженците и гостите са представители на незаконни кланове. Призивите на длъжностните лица и оператора на мястото да се съблюдават хигиеничните ограничения не дали резултат. Затова най-после се наложило полицията да приключи тържеството. Макар да не е ясно дали сватбата е в основата на експлоадирането на ново огнище на Ковид-19, е несъмнено, че към седмица след нея, здравното ведомство в Бремен е съобщило за съвсем 100 нови инфекции. Това е най-големият брой от началото на пандемията. Оттогава Бремен е рискова зона.

В град Хам в Северен Рейн Вестфалия също бе оповестено изключително състояние след осъществяване на мюсюлманска женитба. На 4 септември над 90 посетители са участвали на обичаен обред с къна, който се организира преди основното празненство и съставлява прощаване на булката с моминство. Същинската женитба се е състояла на 5 и 6 септември в Дортмунд, където са участвали близо 400 души. Западно-германското радио WDR оповестява, че по време на тези тържества са се заразили близо 116 индивида, 99 от тях са посетители или родственици.

По този метод Хам се трансформира в една от първите горещи точки от втората вълна на пандемията. " Отне ни към три седмици, до момента в който успяхме да идентифицираме съвсем всички посетители и контактни лица. Голям проблем беше, че описите с гостите на тържеството в Дортмунд не бяха цялостни. Това доста затрудни работата ни ", изясни градският представител. Все още не са известни всички посетители на тържеството в Дортмунд. Вирусът се е популяризирал в фамилията и приятелите. Близо 1300 души са били сложени карантина.

Големите тържества бяха позволени прекомерно дълго

Междувременно в Берлин през септември частните събития на закрито с до 750 участници към момента бяха позволени. В редица квартали на града хората се възползваха от опцията да отпразнуват сватбите си с няколкостотин посетители, с доста песни и танци и без никакво съблюдаване на отдалеченост или носене на маски. Мултикултурният квартал Нойкьолн, който регистрира най-вече нови случаи на ковид в Берлин, е изключително обиден. Според градския консултант по опазване на здравето Фалко Лике единствено сред средата на септември и началото на октомври са се провели седем огромни сватби, които са се трансформирали в развъдници на болестта.

На турско-арабска женитба в края на септември към 50 посетители са били инфектирани с вируса и над 30 семейства е трябвало да бъдат сложени под карантина. " Една единствена женитба значи голямо количество работа за сътрудниците от здравния отдел ", споделя Лике. " За всеки инфектиран човек би трябвало да се издирят и да се открият сред 10 и двайсет контактни лица, в случай че това въобще е допустимо. Организаторите постоянно не желаят да дават на здравния отдел информация за гостите на сватбата”, изяснява още Лике. " Това докара до неравномерното следене на контактите и по-бързото разпространяване на вируса. " В обособени случаи е планувано нарушителите да бъдат санкционирани.

Но сватбите не са единствената причина за увеличението на броя на инфектираните, акцентира политикът от ХДС. Заразяването на работното място, фамилните тържества и визитите в питейните заведения също са благоприятствали разпространяването на вируса, счита Лике. Според него част от отговорността е и на Берлинския сенат, който не лимитирал навреме провеждането на огромни тържества.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР