Търговците на енергия трябва да се подготвят за двукратен скок

...
Търговците на енергия трябва да се подготвят за двукратен скок
Коментари Харесай

Най-доходната суровина ще поскъпне двойно

Търговците на сила би трябвало да се приготвят за повторен скок на разноските за разрешителни за въглеродни излъчвания в Европа през идната година, предизвестява видният съветник от сектора Carbon Tracker. Което ще усили търсенето на по-чисти горива като природния газ.

Според Carbon Tracker напъните на Европейския съюз да редуцира пресищането в комерсиалната си система за въглеродни излъчвания може да тласне цената на разрешителните до приблизително 35-40 евро на звук в интервала от 2019-а до 2023-а. А в зимните месеци на 2021-а и 2022-а котировките могат да скочат до 50 евро на звук. В късната следобедна търговия на 22 август декемврийските фючърсни договори на европейските излъчвания се търгуваха по 19.82 евро за звук.

По-високите разноски за парникови излъчвания може да притисне операторите на генератори за електрическа енергия да употребяват природен газ, който изисква едвам към една втора от разрешителните, нужни за изгарянето на по-мръсните въглища. Това търсене, от своя страна, евентуално ще тласне нагоре и цените на синьото гориво, което сега коства най-скъпо за този сезон от най-малко двадесет години насам.

Въглеродните излъчвания нарастнаха повече от четири пъти от май 2017-а, достигайки най-високите си оценки за последното десетилетие. Основният тласък са влизащите в действие през идната година нови регулации в Европейски Съюз, които ще отстранен остатъка от разрешителни, потискащи котировките. Перспективата за дефицит на европейски разрешителни обаче тласка нагоре цените на силата на Стария континент, което може да окаже политически напън за ограничение на отделяния в атмосферата въглероден двуокис.

Прогнозите на Carbon Tracker бяха ревизирани нагоре спрямо априлските оценки от 20-30 евро за звук. Котировките на базовите въглеродни фючърсни договори скочиха двойно от началото на 2018-а, изпреварвайки 9-процентния растеж на суровия нефт и 2.5-процентното повишаване на суровинния показател S&P GSCI.

Марк Люис - началник на поделението за изследвания на Carbon Tracker - пресмята, че запасът за стабилизиране на пазара ще провокира дефицит от 1.4 милиарда т за енергийния бранш и за авиацията през идващите пет години. Когато през 2005-а започва търговията на разрешителни за въглеродни излъчвания, те се предоставяха гратис. От 2013-а енергийните сдружения би трябвало да ги купуват. А през днешния ден пазарът е подложен на най-силния напън, следен в миналото на Европейската система за търговия на излъчвания.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР