Търговци от Румъния и Гърция изкупуват българското грозде тази година.

...
Търговци от Румъния и Гърция изкупуват българското грозде тази година.
Коментари Харесай

Румънци и гърци изкупуват гроздето ни

Търговци от Румъния и Гърция изкупуват българското грозде тази година. Прекупвачите идват с огромни бусове и всеобщо оферират по 50-60 евроцента за кг грозде, описаха пред „ Труд “ производители от Пловдивския район. Въпреки относително ниската цена локалните хора избират да продадат продукцията си на търговците от Букурещ, Гюргево и Брашов и на представителите на огромните търговски вериги, с цел да си спестят транспортни разноски до тържищата в Първенец и Огняново.

Бялото десертно грозде в Пазарджишка област тази година се продава сред 1,30 и 2 лева за кг., като съгласно производителите повода за по-високата цена спрямо годишна продукция 2016 е измръзването на част от десертните сортове като болгар и брестовица в регионите на селата Карабунар, Виноградец, Калугерово, където с изключение на винени се отглеждат и десертни сортове лозя.

В региона на Благоевград пък идват бусове с гръцка регистрация. „ Мерло и каберне вървят по 0,70 до 0,80 лева за кг., а болгар – 1 лева за кг., описаха стопани пред „ Труд “ По-голяма част от реколтата бе спазарена и изкупена напряко от масивите, а производителите са удовлетворени от цените.

Това, което не е продадено, ще заменят за други артикули с производители на картофи, фасул или дърва за огрев. Така се подсигуряват за зимата.

Подобни са и цените в региона на Монтана и Лом – от 0,80 лв. до 1, 20 лева за кг. На спонтанните пазари до самите лозя в Ломско кг мерло или каберне може да се купи за лев и даже гроздето да бъде смляно на място и насипано напряко в бидоните на феновете на домашно вино.

Според стопаните тази година гроздето е с по-висока захарност, която доближи 25-26%.

Най-добрата годишна продукция за последните пет години, регистрират и винопроизводителите в Пловдивска област. Според сектора всички сортове са с отлични индикатори, а това вещае повече продажби. „ Цялостното реколтата е доста добра – и за белите, и за алените сортове. Това се дължи на огромните амплитуди сега сред денонощно. Когато имаме такива огромни амплитуди, се получават екзотични аромати в белите виновност ”, изясни шефът на една от винарските мазета в Брестовица Димитър Кючуков.

Лозарите в Пловдивския район започнаха беритбата на белите винени сортове грозде с 3-4 седмици по-рано от нормалното. В началото на вегетационния интервал имаше задоволително дъждове, които способстваха за повишаването на плода, а доста малко масиви в района бяха наранени от градушките през юли и август, изясняват земеделските стопани.

След миналогодишните сигнали за обири от производители в селата към Асеновград от Областна дирекция на МВР-Пловдив осигуриха непрекъснато наличие на служители на реда и жандармерия в лозовите масиви. Екипите патрулират още от 11 септември, като полицейско наличие ще продължи до цялостното привършване на гроздобера.

Освен това полицията ревизира и пунктовете за изкупуване на грозде дали арендаторите на парцели имат нужните документи, удостоверяващи законното прилагане на лозовите масиви.

Министър Румен Порожанов: Секторът ще получи 26 млн. евро за преструктуриране на винени лозя

 02-2

Лозаро-винарският бранш ще получи поддръжка от към 26 млн. евро годишно. Средствата са по програмата за преструктуриране и преработка на лозята и ще ги получаваме до 2024 година, заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов във връзка гроздоберната акция. Той регистрира, че в България има над 600 000 дка лозя, като доста от тях са направени или реновирани по европейски стратегии. Над 350 000 тона грозде се чака да бъдат прибрани тази година, от тях 200 000 тона ще бъдат модифицирани за вино, сподели министърът.

Държавен фонд „Земеделие“ разгласи, че ще разпредели близо 31 млн. лева сред компании и физически лица, които ще преструктурират и подменят винени лозя. Средствата са по националната лозаро-винарска стратегия и са разпределени сред 86 плана.

Парите могат да бъдат употребени в няколко посоки – за лозови насаждения, рекламиране на виновност в страни отвън Европейски Съюз, вложения в предприятия, както и за презасаждане на лозя, създаване и поддръжка на поливни уреди, ограничения за битка с ерозията и други

Според министър Румен Порожанов винарският бранш у нас е на доста високо равнище, а все още записаните винарски мазета са над 260, като последователно нарастват. „ Тазгодишната годишна продукция е с чудесно качество, което е причина за положителни виновност. Положителна наклонност е и увеличението на относителния дял на виното с по-висока експортна цена “, увери той.

Красимир Коев, изпълнителен шеф на Изпълнителната организация по лозята и виното пред „ Труд “:  България ще изнесе 64 млн. литра вино

 Êðàñèìèð êîåâ àãåíöèÿ çà ëîçà è âèíàðñòâî

Г-н Коев, какво демонстрират предварителните данни на Изпълнителната организация по лозата и виното за реколтата от грозде тази година?

-Очертава се извънредно положително качество на гроздето тази година. Като захарно наличие е доста по-добро спрямо предните две години. Относно количествените стойности към сегашния миг събраното грозде е колкото е било и предходната година по това време, макар че гроздоберната акция стартира по-рано.

Какъв е междинният рандеман и кои са най-търсените сортове тази година?

– Средният рандеман е 550-600 кг./дка, а най-търсени са белите сортове – мускат отонел, траминер, совиньон блан.

Каква част от реколтата ще отиде в преработвателните предприятия?

– От цялата годишна продукция винарските предприятия ще приберат и преработят към 100 хиляди тона. 20 хиляди тона ще са за експорт и 20 хиляди тона ще отидат за производството на оцет. Очакваме от тазгодишната годишна продукция избите ни да произведат 140-150 млн. литра вино.

Има ли нови пазари, които демонстрират интерес към нашите виновност?

– Запазваме си позициите на обичайните за нас пазари: Руската Федерация, Западна Европа – най-вече Германия, Англия, Чехия, Полша, както и източни пазари – Китай, Япония и Виетнам. Миналата година изнесохме над 1 млн. литра за Съединени американски щати. Имаме и износ за Бразилия и Косово.

Вашата прогноза за износа на българско вино за 2017 година

– Тази година чакаме сред 62-64 млн. литра българско вино да отидат за непознатите пазари.

Градушки унищожиха масивите в Търговищко, добивите наполовина 

АНТОАНЕТА МАРЧЕВА

ТРУД, ТЪРГОВИЩЕ

 02-10

С до 50 на 100 по-ниски добиви от грозде, регистрират стопаните на лозовите масиви в Търговище този сезон. Причината са градушките, които попиляха реколтата на няколко пъти. ЛВК-Винпром прибира продукцията от 7100 дка., само че тази година упованията са в производството да влязат към 4000 тона грозде.

Близо 2500 дка от личните им лозя са изцяло изумени от леденото злополучие. Най-тежко са потърпевши масивите край село Вардун, където 25% от гроздето е изцяло унищожено, сподели шефът на винпрома инж. Петко Матеев. Въпреки това, винарната ще работи на цялостен потенциал и ще разчита на лична суровина. Не се възнамерява да се изкупува грозде от други производители. „ В ръцете на добър експерт и технолог няма неприятна суровина и недобро качество ”, убеден е Матеев. По думите му прибирането на гроздето ще продължи още към две седмици.

Стопаните от региона на село Кралево, които в началото бяха в потрес от ледената буря, въпреки всичко са избавили забележителна част от масивите си. „ Има и ударени гроздове, със изсъхнали зърна, само че въпреки всичко стигнахме до жътва. Обикновено прибираме към 800 кг от дка., в този момент се радваме на 350-400 кг ”, описа кметът на селото Хикмет Ахмедов. Той самият още изчаква и не бърза да бере. Иска хубавото време да поналее още захарност в гроздовете. Други бързали да откъснат каквото е оживяло, незабавно щом се появи покупател. Цените тази години били по-ниски. За кг от вид ркацители взимали по 0,60-0,80 лева, мускатът стига до 1 лева, а шардонето – 0,80 лева

Георги Костов, шеф на Агенция „ Митници “: 150 000 тона грозде потъват в сивия бранш

Най-малко 150 000 тона винени сортове грозде на година не се регистрират, макар че са предопределени за вино и ракия, демонстрират данните на Агенция „Митници“. Ако се изварят на ракия, това значи, че невнесеният данък за тях ще възлиза за над 130 милиона лв..

Най-малко още 50 000 тона други плодове се изваряват незаконно за ракия като размерът на акциза за тях е 40 милиона лв.. За последните три месеца на предходната година Агенция „Митници“ е хванала над 146 хиляди литра незаконен алкохол.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР