Търговските паркове са в процес на изключително бърз растеж както

...
Търговските паркове са в процес на изключително бърз растеж както
Коментари Харесай

Ритейл паркове с хотели: Идва ли тази тенденция и в България?

Търговските паркове са в развой на извънредно бърз напредък както в България, по този начин и в целия район на Централна и Източна Европа. С близо 11% е повишен размерът им в района към края на 2023 година по отношение на 2022 година, като общата им повърхност доближава 8.35 млн. кв. м.

Макар тези площи да са релативно дребна част от този размер – 511 000 кв. м – растежът на нашия пазар е доста над междинния за района. През 2023 година работещите ритейл паркове са нараснали площта си с над 50 на 100, демонстрират данните на консултантската компания за бизнес парцели Cushman&Wakefield Forton.

От разбора ѝ излиза наяве, че концепциите за ритейл парковете изцяло се трансформират. В някои райони в Европа се виждат даже търговски площи на територията, на които има кина, хотели и споделени офиси.
Променя ли се концепцията в България?
Отговор на този въпрос Economic.bg потърси от Георги Муховски, зам.-мениджър на отдел “Търговски площи ” в Cushman&Wakefield Forton.

Със сигурност следваме трендовете, тъй че чакаме и тук да дойдат. Но дали ще бъде в същата форма, или в по-различна, не мога да предвидя. И нямам доверие някой да може “, споделя той.

За момента в България миксът към момента се придържа към класическите оператори, като налични магазини за мода и обувки, супермаркет, електроника, мебели, магазини от вида „ Направи си самичък “, а неотдавна и места за хранене.

От напълно скоро пък е почнало да се приказва за етажност при ритейл парковете – наклонност, която е добре позната в чужбина, само че стартира да навлиза и в България.
Българските бизнесмени към този момент строят двуетажни ритейл паркове
Такива планове към този момент следим освен в София, само че и на няколко места в страната. Дали ще имат триумф обаче, времето ще покаже “, споделя Муховски.

По данни на Cushman&Wakefield междинната плътност на ритейл парковете в Централна и Източна Европа е 92 кв. м на 1000 поданици. Активните вложения в сегмента бързо трансформират тези индикатори, изключително на бързо разрастващите се пазари, като българския.

В края на 2023 година гъстотата на ритейл парковете в България е 75 кв. м на 1000 поданици. Страната ни към този момент изпреварва Полша, където този индикатор е 66 кв. м на 1000 поданици, само че остава измежду страните с най-ниска плътност. Лидер е Унгария, където този индикатор е 172 кв. м на 1000 поданици, а в прилежаща Румъния той е 94 кв. м на 1000 поданици.

 графика за гъстотата на ритейл парковете
Онлайн търговията
След бързата агресия на онлайн търговията в постпандемичната 2021-ва година, когато секторът регистрира действителен растеж от 43 на 100 в България, през 2022 година този индикатор е намалял до 12.4%, регистрират създателите на отчета. През 2023 година пада до едноцифрено число – 8.3 на 100 след приспадане на инфлацията. В същото време оборотите на физическите обекти в молове и ритейл паркове остават постоянни.

След бързия напредък на онлайн продажбите пазарът очевидно се отрезви и хибридните модели сред онлайн и физически обекти се потвърдиха като най-устойчив модел през последните години “, уточни Георги Муховски.

Според него възпиращ фактор за бързия растеж на онлайн търговията частично е логистиката, защото доста марки към момента изпитват проблеми с центровете за обработка и приемане на пратките, както и с логистиката на така наречен последна миля. Много от огромните интернационалните марки сполучливо съчетават физически обекти и онлайн извършване на покупки посредством формати от вида click&collect (бел. ред. – поръчаната стока се взема от магазина) и подмяна и връщане на колета във физическите им магазини.

Според Георги Муховски точно ефикасната колаборация сред офлайн и онлайн търговия, както и дигитализацията в бранша ще изиграят решаваща роля за бъдещето на ритейл пазара.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР