Търговските банки у нас вече дават индикации за увеличение на

...
Търговските банки у нас вече дават индикации за увеличение на
Коментари Харесай

Търговските банки у нас вече дават индикации за увеличение на лихвите по кредитите

Търговските банки у нас към този момент дават индикации за нарастване на лихвите по заемите. Най-напред към юридическите лица, до края на годината се чака това да усетят и семействата, които имат заеми.

В същото време, прогнозите за персоналната инфлация, която ще усети всеки върху джоба си, отвън формалната статистика, към този момент надвишават 30%.

От началото на октомври Българска народна банка усили главният лихвен % с 0,5 пункта. Така за първи път след януари 2016 година този % се подвига. Повишението отбелязва и най-високата стойност на лихвения % от декември 2009 година, когато той бе 0,55 на 100. Това няма да е последното нарастване, предвиждат специалисти. Решението идва в отговор на инфлацията и откакто в последните месеци редица водещи централни банки по света усилиха своите съществени лихви, резултатът върху политиката на комерсиалните банки няма да закъснее и още до края на годината ще стартира растеж на лихвите по заемите. Най-вероятно първо за новите заеми, а по-късно и тези по съществуващите.

Под натиска на лихви, инфлация и предстояща криза - какво да бъде вярното държание на хората. Това разяснява пред БНР финансовият анализатор Десислава Николова:

" Към сегашния миг има две банки, които са подхванали корекции в лихвите. Едната - с 0,11 в лихвата по заеми за нови клиенти. Другата е подхванала промяна в лихвите по всички заеми, в това число новоотпуснати. За момента тези корекции се отнасят единствено за юридически лица ".
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР