Търговията с насипен тютюн изисква съсредоточаването на усилията на МВР

...
Търговията с насипен тютюн изисква съсредоточаването на усилията на МВР
Коментари Харесай

Сотир Цацаров: МВР и Прокуратурата ще съсредоточат усилията си към търговията с насипен тютюн

Търговията с насипен тютюн изисква съсредоточаването на напъните на Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата. Това е един напълно черен пазар, който най-често оперира с доставки от врата до врата. Той действа доста интензивно. Това сподели основният прокурор Сотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 година в гр. Пловдив. Средното си... към профила по време на по време на представянето на резултатите от четвъртото тримесечие на 2017 година на трендовете и равнищата на противозаконна търговия с цигари, съобщи кореспондент на Novini.bg.

Той разяснява и рекламите за тютюневи произведения. Всички сме наясно, че наясно, че цигарите са рискови за здравето. „ Тази реклама би трябвало да демонстрира напълно ясно заплахата от тютюнопушенето. Ако сходно нещо се прави, то би трябвало да се прави без двуличие. Ако заключим цигарите в каси по супермаркетите и не ги демонстрираме, за какво щандовете за алкохол се демонстрират. Ако вършим нещо би трябвало да го вършим с равна мяра за всички, не би трябвало да се ощетява единият бранш, а другият - не. Колкото са нездравословни цигарите, толкоз е нездравословен и алкохолът “, означи основният прокурор.

„ За мен казусът с метода на търговия на насипен тютюн е доста мощен и Прокуратурата и Министерство на вътрешните работи би трябвало да извърнат доста огромно внимание на това “, сподели още Цацаров.

По-рано бе обявено, че контрабандата на цигари у нас за последното тримесечие на 2017 г е 6,6%. В съпоставяне с предходното тримесечие се регистрира леко покачване с 0,6%, само че на годишна база понижението е с 1,2%.

По време на конференцията показаха резултати от изследване на пазара посредством събиране и разбор на празни кутии от цигари. Обхватът на изследването включва 20 огромни града в страната или 47% от популацията.

Предлагането на противозаконни марки цигари включва доста разлини типове – над 30-40, сподели още анализът.

10 града са над междинното равнище на контрабандата, а 10 са под междинното. Градовете, в които има нарастване на контрабандата, са Ямбол, Стара Згора, Асеновград, Габрово. В София процентът на противозаконната търговия с тютюн е 5,5%.

България се класира сносно спрямо другите страни от Европейски Съюз – Англия и Ирландия са в челото на отрицателната ранглиста с проценти на контрабанда сред 30 и 38%. В съпоставяне с нашата съседка Румъния, която регистрира 18,3% нелегално предложение на марки цигари, ние резервираме положителни позиции с три пъти по-малък %.

От огромна значимост е да не се вкарват нови минимални равнища на акциза върху цигарите, е един от изводите на разбора. Браншът, в лицето на тютюневите компании и асоциациите в бранша, се сплоти срещу рисковите регулации в бранша.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР