Търговията с наркотици винаги е била доходоносен бизнес, но с

...
Търговията с наркотици винаги е била доходоносен бизнес, но с
Коментари Харесай

Наркоподводници: Как наркокартелите пренасят кокаин по море?

Търговията с опиати постоянно е била рентабилен бизнес, само че с увеличението на световните старания за секване на контрабандата наркобароните би трябвало да вкарват нововъведения, с цел да изпреварят правоприлагащите органи. 

Един от най-изобретателните способи, които те са създали, е за превоз с наркоподводници.

Тези съдове, направени по поръчка, се проектират и конструират от инженери и дизайнери на лодки, постоянно наети от страни като Русия, Пакистан и Шри Ланка. Картелите управляват всеобщото произвеждане в отдалечени заводи в джунглата в Колумбия. Въпреки че построяването им коства до два милиона $, някои от тези подводници са предопределени за еднократна приложимост и се изоставят в морето, откакто доставят скъпия си товар.

Наркоподводниците са самоходни, полупотопяеми или изцяло потопяеми съдове, които могат да се движат неусетно под вълните.

Това ги прави съвсем невидими за радарите и сложни за разкриване с други средства. 

Обикновено те са конструирани от фибростъкло и други материали, които са устойчиви на разяждане в солената вода и са проектирани по този начин, че да усилят оптимално хидродинамиката и потенциала на транспортирания кокаин.

Екипажите на тези плавателни съдове са висококвалифицирани и оборудвани със комплицирани навигационни системи и информационни устройства, с цел да не бъдат откривани. В някои случаи те даже са снабдени с оръжия на борда, с цел да се пазят от задържане от страна на конкурентни наркотрафиканти или правоприлагащи органи.

Макар че подводниците за транспорт на опиати съществуват от 90-те години на предишния век, през последните години потреблението им се разрасна. Само през 2021 година управляващите са конфискували 31 наркоподводници, спрямо 23 през 2019 година Това повишаване на интензивността се дължи частично на рентабилността на търговията с опиати, като товарите носят улична стойност до 400 млн. $.

Въпреки това заплахите, свързани с употребата на тези плавателни съдове, не са за подценяване. 

Наркоподводниците постоянно са претрупани с опиати и членове на екипажа, а случаите могат да бъдат смъртоносни. През 2019 година наркоподводница, пренасяща три тона кокаин, потъна край крайбрежията на Испания, като екипажът ѝ почина.

Въпреки рисковете, потреблението на наркоподводници евентуално ще продължи, защото наркотрафикантите търсят нови и новаторски способи за контрабанда на своя артикул. Това е игра на котка и мишка сред наркобароните и правоприлагащите органи и до момента в който едната страна създава нови тактики, другата ще продължава да се приспособява и развива.

В последна сметка това е доказателство за човешката досетливост и съобразителност, въпреки и в услуга на рискова и противозаконна търговия. Докато има търсене на противозаконни опиати, подводницата за опиати ще остане мощен инструмент в арсенала на наркотрафикантите по света.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР