Търговията на страните от Европейския съюз с Русия премина за

...
Търговията на страните от Европейския съюз с Русия премина за
Коментари Харесай

Графика на деня: Стойността на вноса на ЕС от Русия се срина 6 пъти

Търговията на страните от Европейския съюз с Русия мина за броени месеци от забележителен недостиг към дребен остатък и повода за това са европейските наказания поради експанзията против Украйна. Делът на износа за Русия от общия експорт на Европейски Съюз падна от 4% през февруари 2022 година на 1.8% през март 2023 година За същия интервал, а на вноса съвсем пет пъти - от 9.5% на 1.9%, демонстрира нови данни на Евростат.

Търговският недостиг в връзките с Русия е достигнал 18.4 милиарда евро през март 2022 година, през декември е намалял три пъти до 6.1 милиарда евро, с цел да се стигне през март 2023 година до противоположната наклонност и остатък от 200 млн. евро.

Стойността на вноса от Русия е паднала за година (март 2022 година - март 2023 година ) над четири пъти - от 22 милиарда евро на 3.8 милиарда евро.

 Търговски баланс по продуктови групи – резултатът се вижда най-ясно при енергетиката (в мрачно синьо).
Търговски баланс по продуктови групи – резултатът се вижда най-ясно при енергетиката (в мрачно синьо).

Търговският баланс е директно подвластен от този при енергийните артикули и по тази причина повишаването им през 2021 и 2022 година сътвори забележителен търговски недостиг. През 2021 година започнаха първите дейности на Владимир Путин по ограничение или прекъсване на газови доставки за Европа под разнообразни предлози, само че в този момент това се възприема като интродукция към нападението против Украйна.

След това вносните ограничавания и връщането на цените към първичните равнища сви общия недостиг до 5.6 милиарда евро през първото тримесечие на актуалната година (в енергетиката дефицитът понижа от съвсем 44 милиарда евро на малко над 11 милиарда евро на годишна база).

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР