Тарантулата несъмнено е един от най-нестандартните домашни любимци, които човек

...
Тарантулата несъмнено е един от най-нестандартните домашни любимци, които човек
Коментари Харесай

Отглеждане на тарантула

Тарантулата безспорно е един от най-нестандартните домашни любимци, които човек може да си избере. Тези екзотични и мистериозни паяци, които могат да се открият в зоомагазините, не са чак толкоз рискови.

Ухапването им повече се оприличава на ужилване от пчела. От друга страна, са доста забавни и необикновени, по тази причина провокират все по-голям интерес.

Тарантулите са тихи животни, които не заемат доста място и се хранят относително рядко. Това ги прави извънредно подобаващи за хора, които нямат доста време.

Тарантулите имат друга дълготрайност на живота – някои оцеляват в плен до цели 20-30 години, а други живеят едвам 3 години. Разболяват се рядко, само че и експерти, които могат да оказват помощ в такива случаи, се намират доста мъчно. Тези великански паяци имат едва място – в случай че бъдат изпуснати даже от дребна височина и наранят своето коремче, могат да умрат.

Тарантулите се отглеждат в терариуми, като най-подходящият материал за него е стъкло. Терариумът е затворен от всички страни и елементарно се почиства, а тарантулата може да се следи от всички страни. Отгоре или в профил на терариума се прави дребна малка врата, която не може да бъде отворена от тарантулата. На тавана или на някоя от страните пък има вентилационен отвор с мрежа.

Почвата в терариума би трябвало да задържа влага, която е нужна за влажността на въздуха, само че не трябва да гние. Не бива да се основават условия за формиране на гъбички и разнообразни нездравословни бактерии. Може да се употребяват торф, торфен мъх, почва за пясък, късчета кора.

Тъй като тарантулите са тропически животни, те се нуждаят от задоволително висока температура – 22-30 градуса, която през нощта да пада с няколко градуса. Тарантулите не обичат светлината – те са най-вече нощни животни. Затова терариумът би трябвало да се разположи на място, което е надалеч от прозорци и директна слънчева светлина.

В терариума би трябвало да има паничка с вода, която постоянно да е цялостна. В нея се поставят няколко камъчета или късчета дърво, с цел да не се давят щурците, които сте пуснали за храна на тарантулата.

Тарантулите се хранят с безгръбначни и дребни инсекти – бръмбари, скакалци, щурци, хлебарки, ларви на бръмбари. За по-големите типове тарантули са подобаващи гущери и мишки. Като сурогат на елементарната им храна може да се употребяват късчета месо и риба, само че това зависи от съответния паяк, тъй като някои тарантули ги похапват на драго сърце, а други – не ги поглеждат.

Тарантулите демонстрират експанзия една към друга, заради което наложително би трябвало да се отглеждат настрана. Косматите паяци се усещат умерено, в случай че има къде да се скрият, заради което в терариума би трябвало да се сложи предмет, служител за леговище.

За укритие отлична роля могат да имат части дървесна кора, черупки от кокос, плоски камъни, счупени керамични съдове.

Важно е да не се пробвате да извадите тарантула, която се е скрила в бърлогата си, тъй като е несъмнено, че ще бъдете ухапани. Ако желаете животно, което да галите и пипате, тарантулата не е най-удачният избор, само че въпреки всичко тя може да бъде забавна за наблюдаване и проучване.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР