Танзания реши да забрани вноса, производството, продажбата и употребата на

...
Танзания реши да забрани вноса, производството, продажбата и употребата на
Коментари Харесай

Борбата срещу пластмасовите торбички в Африка

Танзания реши да забрани вноса, производството, продажбата и използването на пластмасови торбички. Така тя става 34-ата африканска страна, въвела този вид регулации, съгласно Програмата на Организация на обединените нации за околната среда.

" Нека бъда пределно ясна по този въпрос: след 1 юни държавното управление не има намерение да дава и един ден повече и няма да разреши на никого да употребява (пластмасови торбички). Никакви пластмасови торбички няма да бъдат позволени в страната ", сподели вицепрезидентката Самия Сулуху Хасан, обявявайки мярката през април.

Танзанийските управляващи също така разгласиха известие за туристите, уточнявайки, че те ще би трябвало да " се отърват " от своите пластмасови торбички, преди да влязат в страната.

" Правителството се надява, че, осъзнавайки крайната нужда да бъде защитавана околната среда и да бъде защитавана страната ни чиста и красива, нашите гости ще одобряват някои дребни неудобства, със възбраната на пластмасовите торбички ", се показва в текста.

Според локални медии всеки човек, упрекнат в произвеждане или импорт на пластмасови торбички или опаковки, предстои на санкция от 1 милиард танзанийски шилинга (390 000 евро) или оптималната присъда от две години затвор.

Притежанието и използването на пластмасови торбички може да докара до санкция от 87 $ и/или до седем дни затвор.

В международен мащаб 127 страни имат законодателство, което урежда по един или различен метод потреблението на пластмасови торбички, съгласно Програмата на Организация на обединените нации за околната среда. Сред тях 91 страни, 34 от които в Африка и 29 в Европа, не разрешават или лимитират тяхното произвеждане, импорт или комерсиална приложимост.

Борба с друг триумф

Патрик Муесигие, началник на районния клон на Програмата на Организация на обединените нации за околната среда, изясни пред Франс прес, че тези регулации имат друг триумф в обособените страни.

Руанда, където пластмасовите торбички са неразрешени от едно десетилетие, е посочена за един от най-успешните образци.

" Руанда обаче имаше преимуществото, че там не се произвеждаше доста пластмаса ", когато възбраната влезе в действие, акцентира Муесигие.

Страните, произвеждащи или внасящи пластмаса, изпитват повече усложнения с използването на тези ограничения, защото те водят до загуба на работни места.

В Кения... нещата потръгнаха доста добре. Въпреки това още се внася скрито пластмаса от прилежащите страни " като Уганда, добави той.

Забраната в Кения, въведена през 2017 година, планува извънредно строги санкции, като санкциите за потребление на пластмасови торбички може да доближат 38 000 $ (32 000 евро), а присъдите - до четири години затвор.

На процедура обаче, въпреки доста хора да бяха задържани в Кения, броят на наложените санкции и на постановените присъди е много по-малък.

Пластмаса за еднократна приложимост

Муесигие означи, че някои страни са наложили тези забрани още преди да са намерили подобаваща опция и че контролът върху използването им на процедура от време на време остава спорен.

Изпълняващата длъжността шеф на Програмата на Организация на обединените нации за околната среда Джойс Мсуя поздрави Танзания за нейната самодейност. " Изключително значимо е обаче възбраните да бъдат придружавани от старания за разкриване на ефикасна опция на пластмасата за еднократна приложимост ", предизвести тя.

Близо 300 милиона тона пластмаса се създават годишно в света и 5000 милиарда части пластмаса се носят в океаните, пресметнаха учени.

По-голямата част от предметите, които замърсяват най-изолираните кътчета на Земята, т. е. океанските дълбини, са пластмаса за еднократна приложимост като торбички, сламки, хранителни опаковки, които предизвикват трагични стопански и екологични вреди.

През март интернационалната общественост не съумя да се споразумее за календар за последователно унищожаване на пластмасовите артикули за еднократна приложимост, решавайки вместо това да " понижат доста " тяхното произвеждане.

Страни като Съединените щати, Канада и Австралия нямат никакви национални регулации за пластмасовите торбички, макар че някои американски щати, измежду които Хавай и Калифорния, ги не разрешиха.

През март Европейският парламент утвърди възбрана за потребление на пластмасовите артикули за еднократна приложимост в Европейски Съюз от 2021 година.

 

Фран Бланди, организация Франс прес / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР