Таня Иванова от Стара Загора е журналист, преводач, радетел на

...
Таня Иванова от Стара Загора е журналист, преводач, радетел на
Коментари Харесай

Таня Иванова, работилничка за мартеници: Мартеницата е символ, тя не е просто стока

Таня Иванова от Стара Загора е публицист, преводач, труженик на опазването на традициите и през идващия месец - Баба Марта. Тя се занимава с изработването на мартенички и запазване на традициите за празника. 
 Мартеници Таня Иванова/Личен списък
Какво съставляват работилничките за мартеници?

Работилничките за мартеници са нещо, с което се занимавам към този момент повече от 10 години. Февруари месец обикалям детски градини и учебни заведения в Стара Загора. Има учебни заведения, в които съм изкарала към този момент няколко випуска от 1 до 4 клас. Обикновено в границите на един образователен час се занимаваме с изработването на мартеничка. Разбира се, при доста дребните деца е по-трудно. Та концепцията е не да ги научим да вършат чудеса, а да научат какво е мартеницата и за какво я носим, за какво е значимо да си я вършим сами, както и за какво е значимо да изричаме положителни думички, въпреки и мислено като благопожелание към околните си. За мен това е доста зареждащо и значимо, тъй като по този начин децата попиват от дребни положителните обичаи. Вкъщи работят в допълнение с майки и баби и постоянно имам противоположна връзка с тях. 
 Таня Иванова/Личен списък
Как ще посрещнете 1 март в Стара Загора?

Друго хубаво събитие следва на 1 март. Идеята е доста остаряла и 2-3 пъти сме го правили, само че този път ще бъде в по-голям мащаб. Целият парк „ 5-и октомври “ в градската градина на Стара Загора ще бъде декориран в алено и бяло, като в самодейността ще вземат участие доста детски градини, учебни заведения, читалища, както и възрастни дами, които също създават мартеници. На място ще има работилнички. Ще има и стратегия – един добър метод да отбележим традицията. Всеки, който желае може да отиде на място и да си създаде мартеничка и да гледа. Всяко учебно заведение и детска градина си взема решение какви тъкмо мартеници да изработят децата. Няколко пъти към този момент ми се обадиха амбициозни майки и баби с молбата да спомагам детето им да направи най-хубавата мартеница от рециклирани материали, тъй като по този начин са споделили учителките. А в действителност това е доста жестоко – какво значи да вършим такива мартеници? От пластмаса, от бутилки? Мартеницата е знак, тя не е просто стока, в каквато я превърнахме.
 Таня Иванова/Личен списък
Участвали сте в онлайн работилнички дружно с други страни? Имат ли интерес децата там?

Последните няколко години правихме и онлайн работилнички от музея в Стара Загора с едно българско учебно заведение в Париж - „ Кирил и Методий “. С деца и родители от това учебно заведение правихме открит урок. Беше по времето на една моя галерия за мартеници в музея, аз към този момент имам 8 такива. Показвахме по какъв начин се създават мартеничките и те си направиха сами. Последното такова онлайн включване беше предходната година с възпитаници от град Арма в Северна Ирландия, с които също правихме мартенички в ефир. Беше доста забавно. Много е хубаво, че на всички места по света, където има българчета, това се прави. В българското учебно заведение в Истанбул също са създали прелестни достоверни мартеници.
 Таня Иванова/Личен списък
Кои са най-предпочитаните мартенички от дребни и огромни?

Най-предпочитаните мартеници са гривните. Всъщност по този начин е почнала традицията – бабите са връзвали гривните на децата. Има някакво търсене и на Пижо и Пенда, които също са обичайни. Важното е да бъдат направени от естествени материали и да се търси наложително усуканият червен и бял конец. Смята се, че при усукването на аления и белия конец се усилва магическата мощ на двата цвята. Към тях могат да се прибавят и други цветове, които също имат значение. Синьото е знак на водата и небето, зеленото – на полето и гората, оранжевото и жълтото – на Слънцето. С такива цветове мартеничката блества. Хубав е да има осъвременяване на традициите, само че не трябва да се минава мярката. Според мен прекомерно огромно внимание се обръща на опаковката. Вярно е, че опаковката „ продава “, само че мартеницата се закичва, тя не се подава опакована. Тонове хартия и картони, които просто ще бъдат изхвърлени.
 Мартеници Таня Иванова/Личен списък

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР