Таня ГЛУХЧЕВА На 8 март се празнува Международният ден на

...
Таня ГЛУХЧЕВА На 8 март се празнува Международният ден на
Коментари Харесай

Не искаме цветя, искаме права

Таня ГЛУХЧЕВА

На 8 март се чества Международният ден на Жената. Жената с основно " Ж ". Жената в другите й функции - майка, стопанка, брачна половинка, сътрудник, правеща кариера... Списъкът е безконечен. В продължение на 150 години в международен мащаб се приказва и дамите се борят за свободи и тъждество. Какво е реализирано? Къде е мястото на дамата през днешния ден в обществото и политиката?
Векове наред тя е вдъхновявала художници, поети, писатели. Била е както боготворена, по този начин и демонизирана. До края на XIX век главната й роля била да се занимава с домакинска работа и да отглежда деца. А единственото й забавление - да върви на черква или да се събира с приятелки. Темите, които могли да разискват, били лимитирани, а мисълта да отидат да гласоподават звучала неуместно.
Не са малко хората, които отхвърлят празника 8 март. Свързват го с избран политически режим и не си вършат труда да прочетат малко повече или единствено да видят в какъв брой страни се чества - без значение дали са развити или не.
Денят на дамата се отбелязва от 1911 година в Дания, Германия, Австрия, Швейцария и Съединени американски щати. Тази дата символизира респект към всички, които са се борили за повече правдивост. Да родиш без брак било позорно, а някои били принуждавани принудително да встъпват в брак поради финансови ползи.
Няма по какъв начин да се отрекат заслугите на Клара Цеткин, Роза Люксембург, Евита Перон, Индира Ганди по света, а у нас - на Елена Лагадинова. Вероятно малко на брой знаят, че в България през 1937-1938 година не са считали дамите за жители, те били жители с помощта на мъжете - сегашни, някогашни или умряли.
Несъмнено един от плюсовете на социализма е, че дамите реализират икономическа самостоятелност от " мощния " пол. Държавата им обезпечава обучение, работа, жилище, гратис опазване на здравето, заплатен отпуск по майчинство, място за децата в яслите и градините. Всичко това прави дамата по-смела във всекидневието и безкомпромисна към неприятното отношение на мъжете, домашното принуждение, прочувствения тормоз. Също по този начин в социалистическите парламенти в Централна и Източна Европа е имало по-голям брой дами, в сравнение с в западните страни по това време - 26% по отношение на 12,5%.
Въпреки че феминистките придвижвания са постигнали доста, като правото на глас или по-достойно възнаграждение, към момента има страни, където животът на дамата не коства нищо, Снимка Роса Естер Монтоя

С разпадането на Съюз на съветските социалистически републики и прекосяването към народна власт " феминизмът " се видоизменя поради неолибералния капитализъм. Неолибералните политики водят до голямо разделяне в обществото - на доста небогати и доста богати, като първите са доста по-малко на брой от вторите. Това още веднъж предизвика взаимозависимост на дамата от мъжа. И по този начин...

през XXI век дами са пребивани и убивани всеки ден

На доста места към момента дамите живеят като че ли в предишното. Свикнали сме да чуваме по какъв начин в арабския свят е " обикновено " мъж да убие брачната половинка си, в случай че не може да го подари със наследник, да заповяда обществено да бъде линчувана, в случай че му е изневерила. И, за жалост, се приема за културна характерност.
Но за това не се приказва доста, съвсем не се приказва. Едва през последните години се обръща внимание на казуса.
В Аржентина през 2015 година се основава феминисткото придвижване " Ni una menos " ( " Нито една по-малко ", б.а) в символ на митинг против убийствата на дами от ревностни другари, годеници, съпрузи. И излиза наяве, че на всеки 30 часа една жена бива убита. През 2020 година, по време на цялостното затваряне на страната поради пандемията, единствено за 14 дни са били убити 11 дами.
От Аржентина придвижването набира скорост в цяла Латинска Америка. Това е сериозен проблем за континента, в който ежедневно изчезват дами.
На 8 март 2020 година в столицата на Чили бе извършена най-голямата манифестация. Над 2 милиона дами стачкуваха против половото неравноправие и дискриминирането. Те посветиха песни и отдадоха респект на убитите, изнасилените, изчезналите и осакатените дами. Плакатите, които носеха, бяха с надписи: " Не желаеме цветя, желаеме права ".
Колкото и парадоксално да звучи, през днешния ден точно западноевропейските консервативни десни и актуалните крайнодесни популистки партии, които исторически лимитират дамите и като цяло са срещу еманципацията, се грижат повече за дамите. Предлагат повече финансова помощ за майките, подтикват раждаемостта, оставайки правилни, до известна степен, на концепциите за обичайното семейство.
България е измежду дребното страни, в които лява партия твърдо отстоява тези изначално леви правила. Същевременно левите демократични партии в Европа слагат на напред във времето други проблеми, като обезпечаване на по-добър живот на бежанци и имигранти, проблемите на хомосексуалистите, световното стопляне и други

" Десни " ли са феминистките на XXI век?

В никакъв случай. Десните, както и крайнодесните дами популисти са най-големите антифеминистки. Освен това те упрекват феминистките за актуалните проблеми в Европа - появяването на огромен брой хомосексуалисти, ниската раждаемост, високия % на аборти, разводи или двойки, живеещи без брак, застаряването на континента и " замърсяването " на културата от страна на бежанците. Трудно преглъщат обстоятелството, че в случай че не са били феминистките придвижвания, надали през днешния ден щяха да са там, където са. Тяхната упоритост е да " бият " мъжете на личния им терен.
Съществената разлика сред феминистките и крайнодесните популистки е, че първите се борят за равни права на всички дами без значение на раса, цвят на кожата, народност, а вторите - за по-добър живот на локалните дами в съответната страна, в която живеят.
За повече от век и половина доста права са извоювани. Дори и тези, които най-яростно ги отхвърлят, през днешния ден се възползват от тях. Но, в случай че не са били феминистките придвижвания, евентуално към момента щяхме да сме елементарни домакини (нямам нищо срещу дамите, които са избрали да бъдат такива). Но от дълго време мястото на дамата не е (само) в кухнята.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР