Талибаните в Афганистан разпръснаха със сила рядък по рода си

...
Талибаните в Афганистан разпръснаха със сила рядък по рода си
Коментари Харесай

Талибаните разпръснаха със сила протест на жени в Кабул

Талибаните в Афганистан разпръснаха със мощ необичаен по рода си митинг на дами в Кабул, дни преди първата годишнина от завръщането на ислямската формация на власт.

Откакто завзеха властта в страната на 15 август предходната година, талибаните анулираха съвсем всички привилегии, извоювани от дамите през последните над 20 години, в които американски войски следяха за спазването на законите в страната.

Около 40 дами, скандиращи " Хляб, работа и независимост ", протестираха пред постройката на министерството на образованието в Кабул, преди бойците да ги разпилян, като стреляха във въздуха с оръжия, съобщи Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС. Някои от протестиращите, които съумяха да се скрият в близки магазини, бяха преследвани и бити от талибанските бойци с прикладите на пушките.

Протестиращите носеха транспарант с надпис " 15 август е черен ден ", като упорстваха дамите да имат право на труд, и да могат да гласоподават. " Справедливост, правдивост. Писна ни от незнание ", скандираха дамите, множеството от които не носеха хиджаби.

Някои публицисти, отразяващи митинга - първият женски протест от месеци - също бяха бити от талибанските бойци.

От предходната година насам десетки хиляди девойки бяха изключени от междинните учебни заведения, и на дамите беше неразрешено да заемат държавни длъжности. На дамите е неразрешено да пътуват сами на дълги дистанции и могат да посещават публични градини и паркове в столицата единствено в избрани дни, които пък са неразрешени за мъже.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР