Талантлив инженер, гениален стратег, безкомпромисен ръководител, находчив бизнесмен, чепат характер,

...
Талантлив инженер, гениален стратег, безкомпромисен ръководител, находчив бизнесмен, чепат характер,
Коментари Харесай

Фердинанд Пиех – Предприемачът

Талантлив инженер, талантлив пълководец, праволинеен началник, съобразителен предприемач, мъчен темперамент, популярен комбинатор, луд перфекционист. Избраният за бизнесмен №1 в автомобилния бизнес за ХХ век – Фердинанд Пиех, е чувал и хубаво и неприятно за себе си в своя 80-годишен живот. Никой не отхвърля обаче заслугите му за възхода на концерна „ Фолксваген ”. Негови са концепциите са основаването на редица известни коли – от всеобщото „ Поло ”, през „ Ауди 100 ” до суперскъпия „ Вейрон ”.

След повече от две десетилетия на кормилото на мегакомпанията “Фолксваген ”, нейният някогашен шеф и идеолог Фердинанд Пиех дефинитивно я напусна. През декември 2016 година влезе в действие решението му да приключи мандата си в Надзорния съвет на концерна. По този метод той скъса последната връзка с делото на своя живот. Преди това бе приключил работата с прехвърлянето своя 15-процентен дял акции за над 1 милиард евро на на брат си Ханс Михаел Пиех. Така завърши една дълга и сполучлива епоха в историята на най-големия производител на коли в Европа, а в последно време и в света.

Фердинанд Карл Пиех получава името и наследява гените на своя популярен дядо Фердинанд Порше – блестящия авто конструктор, който през 1931 година основава едноименната компания, а през 1938 година по повеля на националсоциалистическата власт в Германия основава именитата национална кола (Volkswagen), добила популярност като “бръмбар ” или “костенурка ”. В своя стартъп по това време Фердинанд Порше разчита на финансовата помощ на австрийския юрист Антон Пиех, който е женен за щерка му Луиз Порше. От техния брак на 17 април 1937 година се ражда “овенът ” Фердинанд Пиех, който потегля с рогата напред да катери стълбата на фирмената подчиненост.

Младият Пиех приключва машинно инженерство в Цюрих с дипломна работа за конструиране на мотор за “Формула 1 ”. Безспорният инженерен гений и знатният му генезис незабавно му отварят вратите във фабриката на “Порше ” в Щутгарт, където бързо се издига до началник на цялото техническо направление. През 70-те години на предишния век той е заставен да напусне компанията при трансформирането й в акционерно сдружение. Тогава притежателите Пиех и Порше (двете семейства, които наследяват патриарха Фердинад Порше) имат различия и интриги като в сериала “Далас ”. Затова вземат решение ръководството да бъде поверено на мениджъри отвън фамилията. По насила Фердинанд Пиех стартира да работи независима конструкторска работа (като дядо си), като едно от творенията му е петцилиндров дизелов мотор за “Мерцедес ”. По-късно отива в “Ауди ”, дъщерна компания на “Фолксваген ”. Там прокарва редица механически нововъведения – от олекотени алуминиеви структури, през първите TDI мотори, до паметното “куатро ” задвижване на четирите колела. Марката потегля устремно нагоре и се трансформира в сериозен съперник на другите немски производители на първокласни коли “Мерцедес ” и БМВ. Известен е като фанатик на тематика качество и без да му мигне окото връща нови модели за доработка, в случай че им откри дефекти или нещо не му харесва.

През 1993 година управлението на “Ауди ” го издига за началник на целия тръст “Фолксваген ”, който тогава се намира в рецесия. Той поема еднолично ръководството до 2002 година, а и по-късно резервира контрола като началник на Надзорния съвет. В продължение на 22 години всички значими решения се взимат със наложителната зелена светлина от фамилното имение на Пиех в Залцбург. В негово лице “Фолксваген ” има за шеф човек, който може самичък да сглоби и разглоби един мотор и напипва пулса на пазара. По инструкция на Пиех се създават планове като така наречен “еднолитрова кола ” (изминава 100 км с един литър гориво) и суперавтомобила “Бугати Вейрон ”, който е венец в короната от всички софтуерни достижения на концерна.

Под негово управление компанията се развива до мегаструктура, произвеждаща всичко, което се движи на две, четири или повече колела – от паметните мотоциклети “Дукати ”, през всеобщите транспортни средства “Фолксваген ”, “Шкода ” и “Сеат ”, до първокласните спортни коли “Ауди ”, “Бентли ”, “Ламборгини ” и “Бугати ”, и нагоре до тежките транспортни и индустриални машини МАН и “Сканиа ”. От съвсем банкрутирала компания “Фолксваген ” се разраства до мащабите на другите два автомобилни колоса “Дженерал Мотърс ” и “Тойота ”, като в последните години даже ги изпреварва по продажби. Семейният клан Порше-Пийх овладява собствеността и е мажоритарен притежател на концерна посредством холдинга “Порше SE ”, в който Фердинанд държеше 15%.

Тази империя с 12 марки, над 200 милиарда евро оборот и 600 000 чиновници се ръководи безусловно властническо от хер Пиех. Той е праволинеен началник и уволнява всеки зависещ, в случай че допусне два пъти една и съща неточност. Неговата философия е такава, че всеки трен има един ватман в локомотива, без значение какъв брой вагона са закачени в композицията. Притежава милиардно положение, само че се държи като монах и на приеми не е виждан с друго в ръка с изключение на чаша вода или шампанско.

Има 4 дами и 12 деца

Освен основател на автомобилна империя, Фердинанд Пийх е основател и на многочислена челяд. По негови лични думи, той е татко на 12 деца от 4 дами. Актуалната му половинка Урсула има привилегията да кара един от двата фамилни автомобила Bugatti Veyron (другият е за него). Тя е майка на последните му три деца. Влиза в дома му като гувернантка и се издига до равнище брачна половинка и съществена наследница на голямото му благосъстояние. Казват, че невъзмутимия и недопечен предприемач е топъл и сърдечен човек в персоналния си живот.

ЗА НЕГО

Компетентен и свръхинтелигентен
Като авто конструктор Фердинанд Пиех е извънредно способен, а като човек е свръхинтелигентен. Той беше млад инженер, когато работеше върху спортния автомобил “Порше 917 ”. В началото тази кола беше невъзможна за ръководство, само че я направихме най-хубавата и изпълнихме задачата да победим в Льо Ман. Още тогава Пиех сътвори 16-цилиндров мотор, само че той не се наложи през 60-те години на предишния век. Виждаме обаче, че десетилетия по-късно 16-цилиндровият мотор на “Бугати Вейрон ” е механически шедьовър. Това е доказателство, че Фердинанд Пиех планува развиването на пазара и на техниката.
Греъм Хил,
авто водач, първенец във “Формула 1 ” и в Льо Ман

Голяма персона
със противоречив жанр

Без да преувеличаваме, можем изрично да кажем, че той е една от най-значимите персони за немската стопанска система. Приносът му развиването на немското автомобилно прозводство е голям и неслучайно бе определен за фабрикант на предишния век в страната ни. По-специално за провинция Долна Саксония бизнесът на концерна “Фолксваген ” е жизненоважен. Стилът на управление на компанията от страна на господин Пиех от време на време буди несъгласия и разногласия, тъй като насочва безпочвени обвинявания.
Щефан Вайл,
министър-председател
на федерална провинция
Долна Саксония

Не споделя своите секрети даже със себе си
Никой различен предприемач не е оставил по-голям отпечатък върху автомобилната промишленост в последните 50 години както Фердинанд Пиех. Неговата експертиза, контактите му и стратегическото виждане са били от изгода освен за ръководената компания, само че и за цялата немска стопанска система. Той още може да бъде потребен с големия си опит и хрумвания. В главата си той има голямо количество данни, само че е затворен и дистанциран. Не споделя своите секрети даже със себе си. Когато влиза в спорове, пази яростно позицията си, тъй като е уверен, че е прав. Огромна неточност е той да бъде зачеркван, тъй като знае и може доста.
Герхард Шрьодер,
някогашен канцлер на Германия
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР