Таксите отпадат от 1 априлДнес общинските съветници гласуваха с мнозинство

...
Таксите отпадат от 1 априлДнес общинските съветници гласуваха с мнозинство
Коментари Харесай

Окончателно: Детските градини и ясли в Русенско стават безплатни

Таксите отпадат от 1 април

Днес общинските съветници гласоподаваха с болшинство отпадането на таксите за детските градини и яслите на територията на община Русе, което ще влезе в действие от 1 април. От тази дата потреблението на детските заведения ще стане гратис за родителите, оповестиха от Община Русе.

Общинският съвет одобри Наредба за изменение на Наредба №16 за определянето и администрирането на локалните такси, цени на услуги и права на територията на община Русе, касаещи визитата на градини и ясли. В държавния бюджет са планувани 84,8 млн лева за компенсиране на общините за отпадналите доходи от такси в детските градини и 13,2 млн лева за отпадналите доходи от такси в детските ясли. Мярката планува целенасочена поддръжка на децата и фамилиите им.

Припомняме, че през февруари Народното събрание гласоподава на второ четене промени в Закона за локалните налози и такси (ЗМДТ), посредством които се предложи да отпаднат таксите за детските градини и ясли, което ще коства на страната над 1 милиард лв. годишно. Към момента 76% се покриват от страната, 17% от общините, а 7% остават за родителите. С смяната в закона се обезпечава само частта, касаеща таксата за детските образователни заведения, плащана от родителите.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР