Таксиметровите услуги в София поскъпват сериозно от 1 януари 2022

...
Таксиметровите услуги в София поскъпват сериозно от 1 януари 2022
Коментари Харесай

Скачат цените на такситата в София

Таксиметровите услуги в София нарастват съществено от 1 януари 2022 година С съвсем цялостно единогласие (43 гласа " За " и единствено 1 " въздържал се " ) Столичният общински съвет утвърди препоръчаните от Комисията по превоз цени, гласувани в понеделник.

Минималната дневна цена към този момент ще е 1,05 лв. на километър, а минималната нощна – 1,21 лв.. Максималната цена за транспорт денем става 1,78 лева, а нощем – 2,19 лева Повечето огромни столични таксиметрови компании возят на минималните цени за километър.

Минималната дневна цена на километър ще нарастне с над 36% (28 стотинки), а минималната нощна – с 37,5% (33 стотинки) от началото на идната година. Максималната дневна цена на изминат километър пък ще се увеличи с 37% (48 стотинки), а оптималната нощна –с 37% (59 стотинки). Тоест столичните таксита ще нарастнат приблизително с към 37%.

До Нова година ще работят старите цени на такситата – 0,77 лева минимално на километър денем и 0,88 лева през нощта. Горната граница пък е 1,30 лева./км през деня и 1,60 лева./км нощем.

Цените на таксиметровите услуги в София не бяха повишавани от 9 години. За този интервал разноските на таксиджиите са нарастнали със 134%, настояват от сектора.

Това е второто повишаване на таксиметровите услуги, откакто напролет редица таксиметрови компании усилиха първичната такса, която също не беше пипана от години. В момента качването в множеството таксита в столицата коства 1,54 лева денем и 1,76 лева през нощта. Само една от по-големите компании поддържа по-високи цени – 2,23 лева денем и 2,54 лева през нощта, само че повикването на колите ѝ е гратис.
СОС: Новите цени са съобразени с инфлацията

Главните причини за повишаването са насъбраната инфлация и скокът на цената на природния газ.

" Ние сме употребявали за база в този момент съществуващите цени и сме предложили те да се актуализират с насъбраната инфлация, прогнозната инфлация за идната година и цената на природния газ, която взе участие като съставен елемент 20% от цената на тези цени. По закон таксиметровите превозвачи сами могат да дефинират своите цени, сред минималните и оптималните в общинския съвет. В тази обстановка, когато всичко се подвига, част от настояванията на таксиметровия отрасъл за смяна на цените са основателни ", изясни по-рано през днешния ден ръководителят на транспортната комисия в СОС Карлос Контрера.

Контрера предлага да се създаде безспорна методология за установяване на настоящите цени на услугата. Според Закона за автомобилните транспорти това би трябвало да се реши от общинските препоръки. " Личното ми мнение е, че това е свободен пазар и не би трябвало да има минимална цена на услугата, само че законът го изисква и ние го съблюдаваме ", сподели той.

Заради Covid рецесията таксиметровите водачи ще заплащат най-малък налог от 300 лв. за идната година. За разликата до 850 лв. ще се чакат обезщетения от страната.
Таксиджиите са недоволни, желаят още по-високи цени

От Националния таксиметров профсъюз не са удовлетворени от признатите цени, защото считат, че са под себестойността на услугата. Според тях действителните минимални цени за транспорт в София са 1,42 лева на километър за дневна цена и 1,74 лева за нощната. Така един водач, при 22 работни дни в месеца, ще може да си подсигурява 1600 лв. заплата.

Синдикалистите предизвестяват, че новите цени ще доведат до понижаване на такситата в столицата и клиентите ще чакат по-дълго при поръчка на такси.

" Себестойността за 1 км за пробег е 0,97 лева До 1,05, което Столична община позволи, са 8 стотинки разлика. Искам аз да обясня на обществеността по какъв начин един таксиметров водач при 105 км цялостни дневно, което значи, че той ще прави 8,40 лева доход, или облага, или заплата, както желаят да схващат, по какъв начин той ще си изхрани фамилията? ", изяснява Петър Владимиров от Националния таксиметров профсъюз, представен от БНР.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР