Таксиметровите шофьори да продължат да плащат 300 лв данък на

...
Таксиметровите шофьори да продължат да плащат 300 лв данък на
Коментари Харесай

Столична община пак е склонна да намали данъка за такситата

Таксиметровите водачи да продължат да заплащат 300 лева налог на общината, вместо общоприетите 850 лева, оферират общинските съветници и ръководители на транспортната комисия в София Карлос Контрера от Вътрешна македонска революционна организация и Зафир Зарков от ГЕРБ след съвещания с сектора. По този метод на процедура се предлага да се резервира.

Проблемът в този момент е, че към момента не се знае какво е заложено в бюджет за 2022 година и дали ще бъдат планувани средства за обезщетения към общинския бюджет. " През държавния бюджет тези обезщетения се изплащат на общините, като за задачата би трябвало да се обезпечат. Към момента обаче преглеждаме отчета, без да знаем какво ще реши последващо Народно заседание като приема бюджета за 2022 година ", изясни Контрера.
На опашка за държавни средства
Синдикатите към " Подкрепа " от таксиметровия отрасъл обясниха по време на съвещанието, че служебното държавно управление е декларирало " кардиналната си поддръжка " към удължение на мярката, само че нищо по-конкретно. Затова някои таксиметрови организации показаха терзание, че е евентуално следователно да се наложи остатъкът да бъде заплатен от самите превозвачи и " ще стане гражданска война ". Синдикатите предизвестиха и че таксиметровите коли ще стават все по-малко и общината няма да събере толкоз средства, колкото е събрала тази година. Затова беше взето решение отчетът да се отсрочи до идващия понеделник, с цел да се получи публично мнение от Министерството на финансите и превоза по отношение на залагането на обезщетения за следващата година.

Прави усещане и това, че такситата, плащащи налози, в реалност стават все по-малко: до момента в който през 2019 година приходите от патентен налог в общината са били 5.187 млн. лева, за 2020 година те са едвам 2.6 млн. лева при непокътната данъчна ставка, написа в отчета на общинските съветници.

До 31 август 2021 година за годината, в която е въведена мярката, в общината са постъпили 478. 9 хиляди лева от налог върху таксиметровите транспорти и 2.24 млн. лв. целеви средства от държавния бюджет за компенсиране на понижените доходи от налога. " Очаква се целевата дотация да бъде увеличена с спомагателни към 500 хиляди лева до края на годината, в случай че се запазят прогнозните равнища за броя на разрешенията за практикуване на този тип активност на територията на Столична община ", се показва в отчета.
Обсъжда се и повдигане с 50% на минималната цена
Освен това браншовите организации желаят и нарастване на минималната такса за транспорт с 50%, като последно са се спрели на вид минималната цена да стане 1.15 лева за км дневно и 1.32 минимална нощна цена. Те оферират да се резервира съотношението сред минимална и оптималната цена и по този метод оптималната би могла да е 1.84 лева за ден и 2.11 лева на км нощна.

Вдигането на цената се аргументира с повишението на разноските за активността и " шоковото нарастване на горивото ", както и по-скъпите авточасти, дружно с пресметнатата инфлация. Предстои това предложение да се гласоподава от общинския съвет, като за задачата първо ще бъде направен план на отчет към направленията " превоз " и " финанси ".

" Оттук насетне е въпрос на технология каква цена ще бъде отразена в отчета и дали ще бъде подсилен ", разяснява Контрера.

Таксиметровите водачи да продължат да заплащат 300 лева налог на общината, вместо общоприетите 850 лева, оферират общинските съветници и ръководители на транспортната комисия в София Карлос Контрера от Вътрешна македонска революционна организация и Зафир Зарков от ГЕРБ след съвещания с сектора. По този метод на процедура се предлага да се резервира.Проблемът в този момент е, че към момента не се знае какво е заложено в бюджет за 2022 година и дали ще бъдат планувани средства за обезщетения към общинския бюджет. " През държавния бюджет тези обезщетения се изплащат на общините, като за задачата би трябвало да се обезпечат. Към момента обаче преглеждаме отчета, без да знаем какво ще реши последващо Народно заседание като приема бюджета за 2022 година ", изясни Контрера.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Анина Сантова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР