Таксиметровите фирми в София искат повишаване на цената на услугата,

...
Таксиметровите фирми в София искат повишаване на цената на услугата,
Коментари Харесай

Такситата в София претендират за около 100% по-високи цени

Таксиметровите компании в София желаят повишение на цената на услугата, стана ясно на вчерашното съвещание на транспортната комисия в Столичния общински съвет. Както е известно, според Закона за автомобилните транспорти общинските препоръки дефинират и гласоподават долната и горната граница на цените, по които таксиметровите компании возят. „ Настояваме за промяна на минималните и оптималните цени, които са за град София, защото те са в действие от 2012 година и към този момент 9 години не са обновени. Респективно за това време тежестта върху такситата се е нараснала със 134 на 100. Само за последните 5 месеца горивото, което се употребява най-масово в такситата, е поскъпнало с към 100%. Цените на наложителните застраховки пък са се нараснали с 35% “, по този начин стимулира настояването си Петър Владимиров, представител на Националния таксиметров профсъюз.

Браншовите сдружения на таксиметровите водачи желаеха още цените на таксиметровата услуга да се определя ежегодно по методология, която занапред би трябвало да се създаде. От Националния таксиметров профсъюз пресметнаха, че с цел да изкарва един водач на такси по 1 600 лева на месец при 8-часов работен ден и 22 работни дни минималната дневна цена би трябвало да е 1,42 лева./км., а нощната цена - 1,74 лева./ км. По отношение на оптималната цена от синдиката оферират дневната да е 2,25 лева./км., а нощната - 2,76 лева./км. В момента минималната дневна цена за курс в София е 77 стотинки на километър, а оптималната – 88 стотинки. При нощната цена минималната ставка е 1,30 лева./км., а оптималната – 1,6 лева./км. Това значи, че в случай че СОС одобри и се съобрази с изчисленията на Националния таксиметров профсъюз, минималната и оптималната цена на таксите ще се увеличи с близо 100 %. Останалите браншови сдружения поддържаха настояванията на Националния таксиметров профсъюз и разясниха, че в най-лошия случай СОС би трябвало да направи по този начин, че сегашните оптимални цени да станат минимални в близко бъдеще.   

Освен повдигане на цените на таксиметровите услуги, огромните компании в сектора желаеха още Столична община да вкара единна цена за целия град, която да замести минималните и оптималните ставки. „ Това е направено към този момент в Германия, Белгия, Дания и Швеция. Единната цена е гаранция, че пасажерът ще получава услугата на една цена без значение в коя компания се вози “, стимулира се Петър Владимиров.

Шефът на транспортната комисия Карлос Контрера, който е общински съветник от Вътрешна македонска революционна организация, отговори, че ще запознае заместител кмета по финансите Дончо Барбалов и по превоза Кристиан Кръстев с настояванията на превозвачите. Решено бе настояванията на таксиметровите компании да бъдат разисквани още веднъж на последващо съвещание на същата комисия през септември. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР