Такъв добър синхрон изисква доста добра предварителна координация. И това

...
Такъв добър синхрон изисква доста добра предварителна координация. И това
Коментари Харесай

Никола Минчев: Не ми допада синхронът между ГЕРБ и служебното правителство

Такъв добър синхрон изисква много добра предварителна съгласуваност. И това не звучи добре. “ Интервю на Дъждовни води с Никола Минчев от Политическа партия.

Бойко Борисов ненапълно отстъпи пред Вашите претенции и предложи краткотрайна комисия за измененията в Изборния кодекс, която обаче да работи единствено седмица. Ще се съгласите ли с това изискване?

Никола Минчев:Тази една седмица не може да даде опция на всички заинтригувани страни да се съберат и да изложат своите визии. Временните комисии излизат с отчет, който се преглежда и приема от пленарна зала. За да се случи всичко това и да бъде извършено по метод, който да удовлетворява освен политическите сили, само че и обществото, една седмица няма по какъв начин да е задоволителна. Законодателният път даже на настоящите промени в Изборния кодекс продължава повече от една седмица, макар че всички си даваме сметка, че те са пъклен прибързани. Това е опит да се уталожи напрежението, което се сътвори към форсирането на измененията и безкрайното нощно съвещание на правна комисия. 

Този опит да се успокои напрежението ще реализира ли резултат? Ще се върнете ли да вземем за пример в зала на следващия ден?

Никола Минчев: Да, ще се върнем. Ще поддържаме в това число настояването си за основаването на краткотрайна комисия. 

Готови ли сте на някакви отстъпки от позиция на машинното гласоподаване? Да приемете част от измененията, които бяха гласувани в правна комисия?

Никола Минчев: Основната смяна си остава връщането на всеобщото потребление на хартията. За нас това е огромен проблем. Не мисля, че  и  биха отстъпили. Това е фундаментът за тях. За нас всеобщото връщане на хартията е стъпка обратно в естественото протичане на изборния развой. Тази стъпка не е допустима. Машините също така бяха превърнати в принтери, това е стъпка обратно и в тяхното потребление. Не виждам по какъв начин бихме се съгласили машините да се запазят, само че и хартията да остане. 

На какво разчитате тогава? Казвате, че ГЕРБ и Движение за права и свободи едва ли биха отстъпили.

Никола Минчев: Разчитаме на причините. В Народното събрание се излагат причини и най-после гласоподава болшинство. Но когато болшинството гласоподава против причините и работи против благоприличието, както стана с нощното съвещание, тогава се поражда и публичното неодобрение. Мнозинство би трябвало да се преценява с него. 

Година и половина откакто ГЕРБ към този момент не са на власт, още веднъж чакаме решенията на Бойко Борисов. Сякаш отново той дефинира дневния ред. Чувствате ли отговорност, че сме в сходна обстановка?

Никола Минчев: Не съм склонен, че Бойко Борисов задава дневния ред. Ако беше по този начин, към този момент щяхме да имаме държавно управление с първия мандат на ГЕРБ. Минаха повече от месец и половина от изборите, първият мандат не е връчен поради невъзможността на първата политическа мощ да образува болшинство. Ако се върнем обратно – към 2017-а и 2014-а – след парламентарните избори ГЕРБ успяваха доста по-бързо да образуват държавно управление. Когато форсираш едни законодателни промени и те провокират такава социална реакция, каквато видяхме предходната седмица, това значи, че въпреки всичко не си в позицията да задаваш дневния ред. 

Тук основна е ролята и на Българска социалистическа партия, които в действителност внесоха тези промени. 

Никола Минчев: Те още и в предишното Народно заседание ги внесоха, само че тогава така наречен “хартиена коалиция ” нямаше болшинство. Сега имат няколко гласа повече. 

Ще намерите ли път назад един към различен с Българска социалистическа партия? 

Никола Минчев: Зависи от това по какъв начин ще се развие обстановката с хартиената бюлетина. Много неприятно усещане прави, че Българска социалистическа партия гласоподава освен за връщането на смесената система, а че сред първо и второ четене в правна комисия те непрекъснато гласоподаваха дружно с ГЕРБ и Движение за права и свободи. И то по всички промени, които излизаха отвън обсега на това, което те бяха предложили и защитаваха. Процесът е обратим, защото законопроектът не е признат от Народното събрание, само че се надявам Българска социалистическа партия да ревизира позицията си и да се върне на позицията си преди година и половина, когато поддържа напълно гласоподаване с машина в секции с над 300 гласоподаватели. 

Обратим ли е процесът на загуба на доверие? 

Никола Минчев: Този развой се построява мъчно и цялата тази сага с хартиената бюлетина ще се отрази отрицателно. Но се надявам, че най-после разсъдъкът ще надделее. 

Лансира се една догадка за предложение на държавно управление с втория мандат от Вас и “Демократична България ”, което да бъде подкрепено от ГЕРБ. 

Никола Минчев: Не сме взели решение по какъв начин тъкмо да подходим с втория мандат, още първият не е връчен. Това е една от вероятните варианти – кабинет на малцинството. Лятото не подходихме по този начин, тогава върнахме мандата несбъднат. Дали този път ще подходим по същия метод или ще предложим кабинет на малцинството ще решаваме занапред. 

Но в случай че разчитате на кабинет на малцинство, реалистично ли е съгласно Вас да получите поддръжка, без да предложите нищо в подмяна?

Никола Минчев: Да осигурим ръководство на страната в сложен миг не е нищо, в противен случай – доста е. Политическите сили би трябвало да се стремят към развиването на страната и нейното икономическо и обществено богатство. 

Редица закони би следвало да бъдат признати от Народното събрание, в това число свързани с Плана за възобновяване и резистентност. Вие настоявате да бъде признат и бюджет. Какво би трябвало да свърши този парламент, колкото и да е къс животът му?

Никола Минчев: Бюджетът е значима част от законодателната ни стратегия, само че това зависи от Министерския съвет. Извън това, смятам, че законите, свързани с второто заплащане по Плана за възобновяване и резистентност, би трябвало да са акцент. Бих отбелязал и антикорупционното законодателство – има два законопроекта, импортирани и признати на първо четене, на “Продължаваме смяната ” и Министерския съвет. В комерсиалния закон има промени, закона за персоналния банкрут, който също е обвързван с Плана за възобновяване. Би било добре, в случай че можем да приемем и законопроекта на “Демократична България ”, който основава механизъм за следствие на основния прокурор. 

Има ли подготвеност да бъдат признати тези закони? Какви са Вашите наблюдения?

Никола Минчев: За част от тях – да. 

Силно усещане прави държанието на служебното държавно управление и офанзивите против Вас, изключително в енергийния бранш. Обвиненията за меморандума с “Джемкорп ”, които ГЕРБ насочи, бяха подкрепени и от служебния енергиен министър. Той неотдавна упрекна непосредствено кабинета Петков, че е ощетил страната с 200 милиона поради доставките на газ. Как си обяснявате държанието на служебното държавно управление?

Никола Минчев: Не ми подхожда синхронът сред ГЕРБ и служебното държавно управление. Такъв добър синхрон изисква много добра предварителна съгласуваност. И това не звучи добре. В сферата на енергетиката няма от какво да се тормозим, никой от “Продължаваме смяната ” не се тормози от инспекция. В една тежка обстановка държавното управление Петков съумя да откри решение и никой не остана без газ. Постепенно в цяла Европа стопираха доставките на газ. Нашето решение тогава да не се съобразим с едностранно наложените условия беше изцяло вярно. 

Не знаем по кое време ще са идващите парламентарни избори, само че локалните ще се проведат през есента на 2023 година. Дадохте сигнали, че ще търсите партньорство с “Демократична България ” и със “Спаси София ”. Издигане на Борис Бонев, подсилен от „ Продължаваме промяната ”, „ Демократична България ” и “Спаси София ” – разисква ли се сходен вид?

Никола Минчев: Навсякъде, където може, в това число и в София ще търсим оптимално необятно обединяване на демократичните сили. Конкретни имена не са обсъждани, занапред се мисли по градове по какъв начин да се работи, само че сигурно, където можем, ще обединим старания, за да извадим какъв брой се може повече общини от хватката на ГЕРБ. 

Минаха месец и половина от последните избори. Защо ги изгубихте? Успяхте ли да си извлечете поучения?

Никола Минчев: Никоя партия не е излязла от властта с по-висок резултат, в сравнение с е имала преди този момент. Властта води до амортизиране. Получи се и при нас, изключително като се има поради какъв брой натоварена и тежка беше цялата политическа обстановка. Този спад, който имахме, е допустим и ние оценяваме резултата като добър предвид на това, че излизаме от властта в един доста сложен интервал. 

Допуснахте ли неточности?

Никола Минчев: Част от промените, които бяхме планували в границите на 47-ото Народно заседание, се забавиха по една или друга причина. В това число промяната в държавната администрация, правосъдната и антикорупционната промяна. Щеше да е по-добре те да се случат по-бързо и по-експедитивно. Факт е обаче, че ситуацията, в която взехме властта, се промени внезапно и акцентите станаха други. 

Една година, откакто се включихте в политиката, съжалявате ли за това решение?

Никола Минчев: Не, никога. 

Политическата обстановка обаче наподобява все по-тягостна и нерешима. Какво Ви задържа в политиката?

Никола Минчев: Подкрепата на хората. Като забележим, че хора излизат и застават на позицията, която ние отстояваме – против хартиената бюлетина да вземем за пример и метода, по който тя се връща, това ни дава мощ да продължим. Освен това ни демонстрира, че не сме безсилни. Да, нямаме болшинство в залата, само че това, че имаш болшинство, не значи, че не би трябвало да спазваш благовъзпитание и да показваш разсъдък. Мнозинство не сподели благовъзпитание и разсъдък и по тази причина се стигна до публичните настроения против връщането на хартиената бюлетина. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР