Така или иначе всичко в този свят е изградено върху

...
Така или иначе всичко в този свят е изградено върху
Коментари Харесай

Случайностите, които промениха света

Така или другояче всичко в този свят е построено върху случайности. Навярно всеки от нас може да откри удостоверение на това и в личния си живот. В международната история случайностите и грешките нееднократно са играли решаваща и даже съдбоносна роля.

Трудностите при превода и атомната бомба

 ядрена-бомба

През 1945 година Съединени американски щати поискали от Япония капитулация. В своя отговор японският министър председател Судзуки употребявал думата mokusatsu, която може да се преведе като „ без коментар “, „ оставаме в неутрално мълчние “ или „ ще помислим “.

При превода тази дума се трансформирала в „ ние пренебрегваме “, а по-късно на правилото на разваления телефон станала в „ отхвърляме “ и „ гледаме на въпроса ви с пренебрежение “.

Този отговор обидил президента на Съединени американски щати Труман, което довело до стартирането на атомните бомби.

„ Титаник “ и помощник-капитанът

 Титаник

Ключовете от шкафа, където се съхранявали биноклите за екипажа на „ Титаник “, можели да спасят живота на всички, починали в злополуката на кораба. Ако не беше Дейвид Блеър, получил длъжността втори офицер на „ Титаник “ и отхвърлен в последния миг преди съдбовното корабоплаване.

Слизайки от лайнера, Блеър не запомнил да извади от джоба си ключа за шкафа с биноклите. Затова част от екипажа бил лишен да види айсберга преди да се случи непоправимото.

Гюнтер Шабовски и рухването на Берлинската стена

 падането-на-Берлинската-стена

През 1989 година източногерманският политик Гюнтер Шабовски дава конференция, с цел да изясни незначителните промени в закона за секване на Берлинската стена.

Шабовски обаче не участвал на съвещанието на Централен комитет и го получава на лист хартия малко преди преконсференцията. На съвещанието е взето решение пътуването на Запад да бъде либерализирано.

В речта на Шобевски се приплъзва намек, че всевъзможни ограничавания за овакантяване ще бъдат отстранени. Журналист, чувайки точно този подтекст, попитал по кое време ще настъпят тези промени в действие.

Политикът се поколебал няколко секунди, след кото отвърнал: „ Доколкото знам, незабавно “. Медиите незабавно раздухват, че към този момент няма забрани за прекосяване. Това повлекло след себе си стълпотворение от хора край стената, които желали позволение да преминат.

За да избегнат протеста, управляващите разрешили на стената да падне.

Защо Шабовски дал отговор по този начин? Вероятно просто се объркал. По-късно признава, че въобще не е знаел какви последици ще имат думите му. Но той станал индивидът, който в действителност разрушил Берлинската стена.

Непохватността на учения и защитното стъкло

 Едуард-Бенедектус

През 1903 година френският академик Едуард Бенедектус изпуснал колба на пода. За негова изненада тя не се пръснала на части, а единствено се напукала. Ученият си спомнил, че при предходния си опит върху стените на колбата имал останал тъничък пласт нитроцелулоза.

Бенедиктус направил „ сандвич “ от две колби, залепени с тъничък пласт нитроцелулоза. Това стъкло можело да бъде удряно с чук и единствено се напуквало, а не се разпадало на късчета.

Така се появило стъклото „ триплекс “, което се употребява до през днешния ден. Благодарение на него по време на произшествия водачът и пасажерите не умират от рани от части стъкло.

Вилхелм Рьонтген и първата рентгенова фотография

 ръка-на-рентгенова-снимка

През 1895 година немският физик Вилхелм Рьонтген разкрил ново излъчване. За да тества неговите свойства, той сложил на пътя на лъчите разнородни предмети.

Съвсем инцидентно в действието на лъча попаднала ръката му. Това, което видял ученият, го шокирало: той видял ръката си транспарантна, а непрозрачни останали единствено костите.

Наблюдателността на Рьонтген преобърнала изцяло медицината, а X-лъчите били наречени рентгенови в чест на откривателя си.

Метеоритът и християнството

 Апостол-Павел

Събитията, които са разказано като „ Пътят към Дамаск “, са изиграли огромна роля в одобряването на християнството. И тя евентуално е обвързвана с рухване на астероид.

Апостол Павел, който първоначално бил гонител на християни, се отправил към Дамаск, с цел да залови локални християни. По пътя той видял в небето ярка светлина, бил покосен от ударната вълна и чул пронизителен тътнеж, като по-късно споделил, че чул самият Христос.

Той ослепял за 3 дни и прогледнал чак в Дамаск след среща с християнина Ананий. Случилото се Павел разтълкувал като Божие предсказание и почнал интензивно да проповядва християнството.

Според някои учени в основата на християнската легенда стои изцяло действително естествено събитие. Самият Павел може би е ослепял, откакто е видял астероид, сходен на оня, който падна в Челябинск.

В такива случаи ултравиолетовите лъчи могат да провокират краткотрайна слепота, която лекарите назовават фотокератит.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР