Тъжната вест за кончината на младия и талантлив актьор Христо

...
Тъжната вест за кончината на младия и талантлив актьор Христо
Коментари Харесай

Артистите плачат за Христо Живков: Господи, защо побърза да го прибереш?

Тъжната новина за кончината на младия и надарен артист Христо Живков, прочул се с ролята на Йоан Богослов във кино лентата на Мел Гибсън " Страстите Христови ", покруси артистичната колегия в България. Мнозина споделиха, че са шокирани от гибелта му и се сбогуваах прочувствено с сътрудника си, който през последните живееше в Лос Анджелис.

" Сбогом, Христо Живков! ", просниха се с сътрудника си от Съюза на артистите в България.

" Почивай в мир, Христо! R.I.P ", написа във фейсбук и Иван Бърнев.



" Христо Живков… не мога да допускам, че е напуснал нашия свят ", покрусена е и режисьорката Лилия Абаджиева.

" През 1997 година ми се обадиха дали не познавам някой млад, хубав, деятелен артист за основната роля в нов филм на великия Ермано Олми. Изпратих фотография на Христо, ПРИЯТЕЛ и състудент и той изигра тази роля! Днес научих, че е отлетял, след дългата борба! Почивай в мир, Ице! Господи, за какво бързаш да прибереш първо свестните!!! ", тъгува и режисьорът Виктор Божинов.



Христо Живков напусна този свят едвам 48-годишен, убит от рак. Той е роден на 18 февруари 1975 година в София. Завършва кинорежисура в НАТФИЗ. У нас играе във филмите " Суламит " (1997, реж. Христо Христов по сц. на Владо Даверов), " Остатъци " (тв филм, 1990, реж. Росен Елезов) и " Печалбата " (2001, реж. Магърдич Халваджиян).



Христо Живков с Моника Белучи и Мая Моргенщерн в " Страстите Христови "

В изявленията разказваше, че по-късно постоянно е отказвал предложения за функции в българското кино. Има участия в общо 25 кино лентата, най-вече италиански - някои от тях на именити режисьори като братя Тавиани, Ермано Олми, Марко Белокио и други През 2006 година играе в италиански ефирен сериал. През 2016 година взе участие в риалити шоуто " Биг Брадър ".

Актьорът добива известност в италианския филм " Занаятът на оръжията " в ролята на Джовани де Медичи. В " Страстите Христови " пък влиза в ролята на Йоан Богослов. Тогава международни критици написаха, че най-впечатляващото, което Живков реализира в построяването на облика, е терзанието, изписано върху лицето му. " Той даже няма потребност от реплики ", бяха безапелационни анализаторите. 



Мел Гибсън бе планувал българинът да повтори ролята на Йоан и в дълго чаканото продължение на " Страстите Христови " - " Възкресение ", само че филмът към този момент е на стадий проект и Живков не съумя да дочака фотосите.

Христо Живков се изяви и като продуцент в няколко италиански и български кино лентата, най-известният измежду които е дебютът на Милко Лазаров " Отчуждение ". Режисьор е на документалния филм " Неудобният доктор Кръстев " за основателя на кръга " Мисъл ".



Първият му суперпробив на международния екран е във кино лентата на Ермано Олми " Занаятът на оръжията ".

" В момента, в който на кастинга срещнах погледа на Олми, разбрах, че постоянно сме се познавали. Може би се бяхме срещали в предходен живот ", върна лентата Христо преди време пред „ Стандарт “. Той побеждава 1500 претенденти за облика - сред тях е и Рики Мартин. После двамата минават през разнообразни тествания, до момента в който на финала кинопатриархът на Италия постанова българина за Джовани ди Медичи - народен воин в родината му.

Емир Кустурица пък вика Христо за мега спектакъла " Великата Гърция - митът за произхода ", където взе участие и изключителният Джанкарло Джанини в ролята на Оракула. Българинът беше в основната роля и в " В моя памет " на Саверио Костанцо - филмът откри фестивала в Берлин през 2007-а, а след финалните надписи близо 2000 души приветстваха Христо на крайници. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР