Т.нар. сребристи облаци, които някога са били изключително рядко явление,

...
Т.нар. сребристи облаци, които някога са били изключително рядко явление,
Коментари Харесай

Феноменът сребристи облаци озарява лятното небе

Т.нар. сребристи облаци, които в миналото са били извънредно рядко събитие, през днешния ден все по-често озаряват нашето небе. Те се образуват в горната част на земната атмосфера – десетки километри над останалите облаци.

Когато долната атмосфера се затопли през летните месеци, въздухът стартира да циркулира нагоре. В мезосферата – на към 80 км над морското ниво - се уголемява и се охлажда. Ако има задоволително водни изпарения в тези студени условия, ще замръзне към минатюрни прашинки метеоритен прахуляк. А това от своя страна ще докара до образуването на тези в действителност вълшебно изглеждащи сребристи облаци.

Въпреки че се намират на прекомерно огромна височина, с цел да бъдат видени денем, когато Слънцето стартира да залязва зад хоризонта, неговата светлина продължава да се отразява от облаците, ситуирани на огромни височини, и надлежно осветява красивия феномен на фона на тъмното небе.

Снимка: Anna Anikina / Shutterstock

Жителите на Северното полукълбо могат да им се любуват от юни до края на август, до момента в който тези в Южното – през зимата.

Снимка: Andrei Nekrassov / Shutterstock

За да видите този обаятелен феномен, насочете взора си на северозапад час след залез слънце. Ако пък желаете да се насладите на сребристите облаци сутринта, се обърнете на североизток час преди изгрев.

Тъй като изискванията за образуването на тези превъзходни облаци са извънредно характерни, е доста мъчно да предскажем появяването им повече от 2 часа по-рано. Ако не съумеете а ги зърнете онлайн, най-малко може да се насладите на тези страхотни фотографии.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР