СЗО заяви вчера, че въздействието на пандемията коронавирус ще се

...
СЗО заяви вчера, че въздействието на пандемията коронавирус ще се
Коментари Харесай

СЗО: Ефектите от коронавируса ще продължат десетилетия

СЗО съобщи през вчерашния ден, че въздействието на пандемията ковид ще се усеща десетилетия наред, откакто Комитетът за незабавни случаи на организацията оцени обстановката шест месеца откакто разгласи паника за вируса, заяви AFP, представена от БГНЕС.
Новият ковид е умъртвил близо 675 000 души и е заразил минимум 17,3 милиона, откогато се появи в Китай предишния декември, съгласно данни от публични източници. Комитетът за незабавни случаи на Световната здравна организация, състоящ се от 18 членове и 12 съветници, се среща за четвърти път по време на рецесията с COVID-19.
„ Отрезвяващо е да мислим, че преди шест месеца, когато ми предложиха да разглася изключително състояние за публично опазване на здравето от интернационална значимост, имаше по-малко от 100 случая и нямаше смъртни случаи отвън Китай. “, съобщи шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус при започване на срещата.
„ Пандемията е здравна рецесия един път на един век, последствията от която ще се усещат през идващите десетилетия “.
Комитетът може да предложи нови рекомендации или да промени съществуващите, отбелязва организацията. Въпреки това има дребни подозрения, че СЗО ще промени статуса на пандемията от най-високото равнище на паника – оповестено за първи път на 30 януари.
СЗО беше остро подложена на критика за това какъв брой дълго й лиши да разгласи интернационална изключителна обстановка. Съединени американски щати, които упрекнаха организацията, че е прекомерно близка до Китай, публично започнаха отдръпването си от СЗО през юли.
Агенцията също беше подложена на критика за рекомендациите, които се смятат за късни или спорни, по-специално по отношение на носенето на маски или методите на предаване на вируса.
" Много научни въпроси са разрешени; на доста остава да се отговори ", сподели Тедрос. „ Ранните резултати от серологични изследвания рисуват поредна картина: множеството хора по света остават податливи на този вирус, даже в региони, които са претърпели тежки огнища. Много страни, които имаха вяра, че са минали най-лошото, в този момент се борят с нови огнища. Някои, които са били по-малко наранени в първите седмици, в този момент записват възходящ брой новозаразени и смъртни случаи. А някои, които са имали огромни огнища, са ги сложили под надзор. ", добави шефът на СЗО.
Силно рестриктивните блокади, наложени за справяне с пандемията по-рано тази година, провокираха стопански разтърсвания и ефикасна ваксина може да бъде единственото дълготрайно решение на мощно заразната респираторна болест.
„ Въпреки че създаването на ваксина се случва с рекордна скорост, ние би трябвало се научим да живеем с този вирус и би трябвало да се борим с инструментите, с които разполагаме ", сподели Гебрейесус.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР