СЗО призова за мораториум върху третата доза ваксина срещу COVID-19

...
СЗО призова за мораториум върху третата доза ваксина срещу COVID-19
Коментари Харесай

СЗО настоява за мораториум върху ваксините

СЗО прикани за мораториум върху третата доза ваксина против COVID-19 до края на септември, с цел да се преодолее фрапантното неравноправие в разпределението на дозите сред богатите и бедните народи, написа Агенция Франс Прес, предава БГНЕС.

Шефът на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус прикани страните и фирмите, които управляват доставките на ваксини, да обезпечат повече ваксини за по-малко богатите страни.

" Разбирам загрижеността на всички държавни управления да защитят хората си от разновидността Делта. Но не можем да приемем страни, които към този момент са употребявали по-голямата част от международните доставки на ваксини, да употребяват още повече от тях, до момента в който най -уязвимите хора в света остават незащитени ", сподели Тедрос на конференция.

" Нуждаем се от незабавна смяна, от това по-голямата част от имунизациите, отиващи в страни с високи приходи, да отиват в страни с ниски приходи. "

Повече от 4,25 милиарда дози ваксини против COVID-19 към този момент са приложени в международен мащаб, съгласно разбор на Агенция Франс Прес.

В страни, категоризирани като такива с високи приходи от Световната банка, са инжектирани 101 дози на 100 души - като тази седмица бе надхвърлена границата от 100 дози.

Това число пада до 1,7 дози на 100 души в 29-те страни с най-ниски приходи. ``СЗО приканва за мораториум върху имунизациите най-малко до края на септември, с цел да се даде опция най-малко 10 % от популацията на всяка страна да бъде имунизирано “, сподели Тедрос. " За да се случи това, се нуждаем от съдействието на всички, изключително на няколко страни и компании, които управляват световните доставки на ваксини ".

Тедрос сподели, че групата на нациите от Г-20 има жизненоважна лидерска роля, защото тези страни са най-големите производители, консуматори и донори на ваксини против ковид.

``Не е подценяване да се каже, че ходът на пандемията COVID-19 зависи от Г-20``, сподели той.

Съединените щати обаче отхвърлиха апела за мораториум. " Определено считаме, че това е неправилен избор и можем да създадем и двете ", съобщи пред публицисти представителят на Белия дом Джен Псаки и добави, че Съединените щати имат задоволително доставки, с цел да продължат да популяризират ваксини в чужбина, като в същото време подсигуряват, че всеки американец може да бъде изцяло имунизиран.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР