Свят Здравословна диета и робството на XXI век В италианския

...
Свят Здравословна диета и робството на XXI век В италианския
Коментари Харесай

Здравословна диета и робството на XXI век

Свят Здравословна диета и робството на XXI век В италианския Юг, животът на задграничните аграрни служащи е на ниска цена  Николай Киров 27 юни 2019, 16:35 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Здравословна диета и робството на XXI век
Здравословна диета и робството на XXI век
 Ужасът от Люгде: Чудовищни закононарушения на Андреас Ф.
Ужасът от Люгде: Чудовищни закононарушения на Андреас Ф.
 Рекордно горещо над Централна и Западна Европа
Рекордно горещо над Централна и Западна Европа
 Трагичната орис на татко и щерка, мечтали за Америка
Трагичната орис на татко и щерка, мечтали за Америка
 Ангела Меркел още веднъж се разтрепери, свързват го с жегите
Ангела Меркел още веднъж се разтрепери, свързват го с жегите
 Планините не са това, което бяха. Необратимите резултати на световното стопляне
Планините не са това, което бяха. Необратимите резултати на световното стопляне
 Отиде си артистът, изиграл Уилям Танер от сериала
Отиде си артистът, изиграл Уилям Танер от сериала " Алф "
 Астероид падна в Пуерто Рико, силата му е колкото на огромна бомба
Астероид падна в Пуерто Рико, силата му е колкото на огромна бомба

редиземноморската диета е извънредно здравословна и способства за по-дълъг живот, само че зад италианските маслини, зехтина и доматите се крият ужасяваща употреба и мафията.

На 6 август предходната година 14 имигранти – аграрни служащи във Фоджа, Южна Италия, се прибират от 12-часова промяна за бране на домати в 40-градусова горещина. Микробусът, който ги вози, е с българска регистрация, а водачът му няма нито брошура, нито застраховка. Седалките вътре са дървени, а транспортното средство е препълнено. Микробусът се движел бързо, когато се блъснал челно в камион, претрупан с домати.

След злополуката чанти и облекла се търкалят по пътя, а по асфалта могат да се видят огромни петна от кръв. 12 от 14-те служащи умират, написа „ Гардиън”.

В италианския Юг, животът на задграничните аграрни служащи е толкоз на ниска цена, че доста неправителствени организации разказват техните условия като съвременна форма на иго.

Работниците живеят в изолирани бараки, като доста от тях нямат позволение за престояване в Италия. Малко са на трудов контракт, макар че профсъюзи постоянно разкриват, че даже тези контракти са подправени. Отчаяно търсещи работа, хората са подготвени да одобряват всякаква, даже такава на полето, даже надниците да са надалеч по-ниски, а часовете труд доста повече. Продуктите, които берат, постоянно приключват на лавици на италиански и интернационалните супермаркети, закупени от консуматори, които нямат визия за страданията, благодарение на които стоките са стигнали до тях.

До наскоро доста от тези служащи бяха източноевропейци .

Сега болшинството работещо по италианските полета е от Африка – основно от Гамбия, Гана, Нигерия, Судан и Сомалия. Броят на пристигналите в Италия с кораби служащи доближава своя връх от 181 436 през 2016 година.

Най-големите центрове за банкет на имигранти са най-вече на юг – в Сицилия и Калабрия, където мафиотските организации упражняват надзор и селското стопанство изисква сезонна работна ръка. Трафикът се провежда от незаконни босове: сътрудници, които наемат сезонни служащи и на които е предоставено да правят напън върху тях за спомагателна работа на допустимо най-ниска цена.

„ Съществуват няколко фактора, на които се уповава процъфтяването на актуалното робство”, споделя Якуб Собик от английската организация „ Антиробство Интернешънъл”: „ Уязвимост, дискриминация и липса на господство на закона”.

Иван Сагнет, камерунски деятел срещу робството, който в миналото е събирал домати в Пулия, изяснява, че уязвимостта е колкото психическа, толкоз и физическа.

Когато сте поробени, това оказва толкоз мощно въздействие върху вас, че стартирате да мислите по друг метод ”,

показва той. „ Това не е като робството преди стотици години, което се е основавало на отнемане от независимост. Робството през XXI век не се нуждае от вериги, тъй като при него съществува непрестанно чувство за опасност, почувствано най-много от уязвимите хора, като имигрантите.”

Дискриминацията и насилието над африканските служащи се утежняват в Италия непрекъснато. През 2018 година в страната са регистрирани 126 расово стимулирани набези, някои съдбовни. Проблемът е толкоз тежък, че италианската разследваща организация предизвести по-рано тази година за надигането на крайнодесни групи и „ действителен риск от увеличение случаите, свързани с непоносимост към чужденци”.

Липсата на господство на закона обаче - третата причина на Собик за модерно иго - е най-очевидна в италианското селско стопанство. Работниците без документи се смятат за извършители на закона, тъй че не могат да чакат никаква отбрана. „ Знаете, че страданието ви е отвън всевъзможни морални норми”, споделя Сагнет, „ само че не можете да се оплаквате, тъй като ще ви рапортуват като незаконен преселник.”

Освен това в дълбокия юг на Италия, където мафията ръководи паралелна система на локално ръководство със личен метод на използване на принуждение, законът има малко въздействие. Инспектиращите работните места са „ доста малко и доста корумпирани”, споделя Роко Боргес, секретар на съюза FLAI-CGIL, представляващ селскостопански служащи в Джоя Тауро, Калабрия.

През 2018 година Global Slavery Index - организация, предоставяща класиране по страни за броя на хората, които понастоящем са поробени, пресметна, че сега има 50 000 аграрни работници-роби в Италия. А общо 145 000 души са поробени в страната като цяло, принуждавани да проституират и да извършват други вътрешни услуги. Специалният докладчик на Организация на обединените нации по въпросите на робството съобщи предходната есен, че 400 000 аграрни служащи в Италия са изложени на риск от употреба и съвсем 100 000 са принудени да живеят в нечовешки условия.

Вместо да отхвърли съществуването на тази обстановка, вътрешният министър на страната Матео Салвини неведнъж е заявявал, че имигрантите са „ новите роби”. Популяризирането на тяхната беднотия е изчислен опит да се разубедят повече от тях да идват в Италия.

Според него нарушителите не са гангстерите, които експлоатират служащите, а имигрантите .

Един от най-известните му лозунги е „ la pacchia è finita” (свободното пътешестване приключи) - повтаряйки известния мит, че бежанците и проимиграционните леви някак си са забогатели за сметка на елементарните италианци.

Когато говорите с десни политици в Италия, съвсем всички повтарят теорията на конспирацията, че всеобщата имиграция е финансирана от тъмни сили.

Истината е обаче, че в Италия се печели на гърба на разселени и обезверени хора. Италианският селскостопански бранш процъфтява, като питателните артикули съставляват 8,7% от брутния вътрешен артикул. Самото произвеждане на домати генерира доходи от 3,1 милиарда евро. Потребителите не знаят, че са несъзнателни съучастници.

Ако жертвите са явни, също е и с бенефициентите: хранителни корпорации, супермаркети и потребителите.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР