Свят ЕК препоръчва безусловно преговори за присъединяване със Северна Македония

...
Свят ЕК препоръчва безусловно преговори за присъединяване със Северна Македония
Коментари Харесай

ЕК препоръчва безусловно преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания

Свят Европейска комисия предлага абсолютно договаряния за присъединение със Северна Македония и Албания " Сега е време Европейски Съюз да извърши обещанията си, " когато страните кандидат-членки изпълнят своите ", съобщи еврокомисарят по разширението  Жанета Нейкова 29 май 2019, 14:40 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Европейска комисия предлага абсолютно договаряния за присъединение със Северна Македония и Албания
Европейска комисия предлага абсолютно договаряния за присъединение със Северна Македония и Албания
 Смъртни присъди грозят 16 души, запалили момиче
Смъртни присъди грозят 16 души, запалили момиче
 Зависимостта от видеоигри е публично призната за заболяване
Зависимостта от видеоигри е публично призната за заболяване
 Европейска комисия заплашва Италия с 3,4 милиарда санкция
Европейска комисия заплашва Италия с 3,4 милиарда санкция
 Бави се изборът на ръководител на Европейска комисия
Бави се изборът на ръководител на Европейска комисия
 200 служители на реда и прокурори нахлуха в офисите на „ Порше ”
200 служители на реда и прокурори нахлуха в офисите на „ Порше ”
 Мощна детонация унищожи дома на българин в Германия
Мощна детонация унищожи дома на българин в Германия
 Акция против сърби в Косово, армията на Сърбия в бойна подготвеност
Акция против сърби в Косово, армията на Сърбия в бойна подготвеност

вропейската комисия, в своя годишен отчет, предлага безусловното начало на договарянията със Северна Македония и Албания, оповестява МИА.

За да поддържа продължаващата динамичност на промените, Комисията ще приложи засилен метод към преговорните глави по отношение на правосъдната система и главните права, правораздаването, свободата и сигурността в страната, се показва в заключенията на Европейска комисия.

Еврокомисарят по разширението Йоханес Хан съобщи в своето встъпително изявление пред Европейския парламент, че и двете страни са постигнали забележителен прогрес във връзка с промените, сложени предходната година от Съвета на Европейски Съюз.

"Северна Македония продължи да извършва програмата за промени и реализира историческо съглашение с Гърция, като всичко това е ослепителен образец и удостоверение за силата на привлекателността на ЕС”, сподели Хан.

Комисарят съобщи, че в този момент е време Европейският съюз да извърши обещанията си, "когато страните кандидат-членки изпълнят своите ".

Членовете на Европейския парламент приветстваха рекомендацията на Европейската комисия.

От името на групата на социалдемократите обаче евродепутатът Кейти Пири означи, че политическото й семейство чака, че страните няма да бъдат третирани като пакет.

"Моята група се надява, че решението през юни да бъде позитивно за двете страни, само че ние избираме те да не са в пакет, а да се основава на заслуги, само че в този момент няма причина да има закъснение ", сподели Пири.

Докладът като цяло бележи прогрес във всички области, по-специално основните промени, основани предходната година от Съвета по общи въпроси на Европейски Съюз.

"Северната Македония продължи да поддържа постоянна крачка в реализирането на промените на Европейски Съюз за целия интервал на доклад”, се споделя в документа.

Европейската комисия счита, че страната се движи посредством "фундаментални промени в една всеобхватна и отворена политическа атмосфера " и че съответните резултати са забележими във всички основни области на промяната: правосъдната система, битката с корупцията и проведената престъпност, разследващите служби и обществената администрация.

Докладът приветства напъните на държавното управление на Северна Македония да вкара разговор с опозицията и гражданското общество.

Напредъкът в битката с корупцията би трябвало да продължи, като се има поради разпространяването на това събитие в обществото.

"Властите би трябвало да положат повече старания, с цел да потвърдят, че битката с корупцията е народен приоритет за всяко равнище на ръководство, напомня Европейската комисия, и приветства прозрачността на новоназначената комисия за битка с корупцията”, написа още в отчета.

И за това Европейска комисия изисква спомагателни старания от "всички правосъдни институции " за възобновяване на публичното доверие в правосъдната система.

Европейската комисия показа през днешния ден годишната си оценка за напредъка на страните от Западните Балкани и Турция по пътя към Европейски Съюз. Като удостоверява, че политиката на разширение на Европейски Съюз е геостратегическа инвестиция в мира, стабилността, сигурността и икономическия напредък в Европа, комисията прави оценка осъществяването на промените и насочва рекомендации за идващите стъпки за тези страни.

Настоящата стратегия за разширение обгръща сътрудниците от Западните Балкани и Турция. Преговорите за присъединение бяха открити с Черна гора (2012 г.), Сърбия (2014 г.) и Турция (2005 г.). Северна Македония е претендент за присъединение от 2005 година, а Албания от 2014 година. Босна и Херцеговина кандидатства за участие в Европейски Съюз през февруари 2016 година, а съглашението за стабилизиране и асоцииране с Косово влезе в действие през април 2016 година.

 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Жанета Нейкова Източник: Европейска комисия Балкани
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР