Представители на страните от Г-7 неофициално заявяват, че въпросът за

...
Представители на страните от Г-7 неофициално заявяват, че въпросът за
Коментари Харесай

Обрат, желанието на Украйна да получи активите на Русия изглежда няма да се сбъдне

Представители на страните от Г-7 импровизирано декларират, че въпросът за цялостната конфискация на съветските активи в други страни към този момент не стои на дневен ред, а вместо това те търсят различни способи за приемане на средства от тях. Парадоксално, само че повода за това е съществуващия интернационален ред, на който Русия гневно се опълчва, предава " Фокус ". (Видеото е архивно.)

Въпреки че Украйна продължава да упорства за цялостна конфискация на съветските активи, представители на Г-7 в частни диалози споделят, че това към този момент не е на дневен ред. Вместо това търсят различни способи за добиване на средства от замразените активи, написа " Файненшъл Таймс ".



Противниците на концепцията за цялостна конфискация виждат риск от основаване на рисков казус в интернационалното право, който може да заплаши освен ползите на която и да е страна, само че и самия интернационален юридически ред.

Администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън поддържа апелите за конфискация, както и Канада и някои членове на държавното управление на Обединеното кралство. Но Япония, Франция, Германия, Италия и Европейската комисия остават внимателни.

Някои от най-известните скептици са централните банкери от Г-7, които признават стабилизиращата роля, която играят валутните запаси. Освен това страни като Индонезия и Саудитска Арабия лобират в столиците на Европейски Съюз да не се конфискуват съветските активи, страхувайки се за бъдещето на личните си запаси, съхранявани на Запад.

Други държавни управления, в това число страните от Г-7, се опасяват да бъдат упрекнати в предприемане на каквито и да е стъпки, които биха нарушили интернационалното право – тъкмо това, в което упрекват Русия, показва " Файненшъл Таймс ".



Съединени американски щати настояват, че имат правно съображение за цялостна конфискация на активите като законна контрамярка против противозаконната война на Русия в Украйна. Но европейците показват, че за Вашингтон е елементарно да заеме тази последна позиция, тъй като единствено към 5 милиарда $ от съветските активи са на американска територия. Огромната част от средствата са вложени в Европейски Съюз и Англия или се съхраняват в европейски банки.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР