Европа е изправена пред недостиг на екпсерти с технически умения.

...
Европа е изправена пред недостиг на екпсерти с технически умения.
Коментари Харесай

Липсата на кадри в IT сектора застрашава целите на зеления и дигитален преход в Европа

Европа е изправена пред дефицит на екпсерти с механически умения. Прогнозите демонстрират, че на Стария континент може да има единствено 12 милиона квалифицирани експерти, макар задачите на Европейски Съюз са за наемане на 20 милиона експерти по интернет и цифрови технологии до 2030 година За този назряващ проблем предизвестяват софтуерни компании, представени от Euractiv.

Те споделят, че са нужни незабавни взаимни старания сред обществения и частния бранш за справяне с дефицита на умения, в противоположен случай цифровата и зелена промяна на Европа може да бъде изложена на риск.

Световният стопански конгрес предвижда, че 70% от икономическата стойност на идващото десетилетие ще произтича от цифровизацията и неуспехът да се преодолее тoзи проблем в Европа може да попречи на силата на Европейски Съюз да остане водач в световната софтуерна конкуренция. Паралелно неналичието на фрагменти ще подкопае устойчивия напредък.

Европа може да се похвали с многочислени мощни страни, в това число висококачествените си просветителни системи, които извличат гении от най-високо равнище в системата STEM. Трябва да се означи, че в Европа се намират 43% от водещите университети в региона на науките за живота, надминавайки каузи на същите в Съединените щати.

Сътрудничеството сред университетските среди и промишлеността докара до реформаторски прогрес, като градове като Берлин, Париж, Дъблин, Стокхолм и Барселона се трансфораха в оживени софтуерни центрове. Източна Европа също се нарежда стратегически като световен център за софтуерно инженерство и механически гении.

Последните оценки акцентират капацитета на Европа да се появи като водач в гения при развиването на промишлеността за изкуствения разсъдък. През последното десетилетие континентът стана очевидец на удивително десетократно нарастване на ИИ експертите, изпреварвайки даже Съединените щати по локални висококвалифицирани специалисти по изкуствен интелект.

Въпреки това, специализацията на Европа в ИИ изостава от други развити стопански системи, като Китай е водещ в чист брой играчи на ИИ бранша. Въпреки това, Европа демонстрира по-висок дял от проучвателен институции, ангажирани с действия, свързани с изкуствения разсъдък и новите технологии, в съпоставяне както с Китай, по този начин и със Съединени американски щати.
Изграждане на постоянна екосистема за гении
" Дигитализацията ще играе жизненоважна роля в световното икономическо развиване. Достатъчното развиване на гении в ИКТ бранша е от решаващо значение и в случай че не се подхващат специфични ограничения, задачата от 20 милиона ще бъде непостижима ", счита Джим Лу, президент на Европейския район и старши вицепрезидент на Huawei. Той приказва по време на откриването на европейското издание на 2023-2024 Състезание за ИКТ на Huawei, в съдействие с ЮНЕСКО.

Компанията работи със своите сътрудници за реализиране на равномерен преход към " Европа 4.0 " - цифровизиран Европейски съюз на бъдещето, в който всеки и всичко ще бъде обвързвано. " Нашата цел е да помогнем на Европа да реализира образован напредък и да построи по-добре обвързвана Европа ", обясниха от компанията пред Euractiv. Huawei споделя, че продължава да влага в достъпа до качествено обучение, цифровата инфраструктура, усъвършенствани цифрови умения и поощряване на STEM образованието.
Инвестиции в млади гении
В момента Huawei работи с университети, с цел да трансферира ИКТ познания и умения към младежите. " Ще продължим да работим с европейски сътрудници, с цел да изградим по-дигитална Европа посредством обработване на гении и ще продължим да поддържаме млади гении ", сподели Лу пред аудиторията.

Той сподели, че компанията се стреми да донесе цифрови решения във всеки дом и компания в Европа с амбициозната цел да осъществя изцяло обвързван, образован свят посредством телекомуникационни мрежи, ИКТ, смарт устройства и облачни услуги.

Huawei е в Европа от 24 години и съгласно Copenhagen Economics е съдействала с 12,3 милиарда евро за европейската стопанска система и е подкрепила повече от 140 000 работни места в района.

Тъй като Европа продължава да се радва на удобна индустриална среда, тя остава световният център на подготвеност за Huawei, припомниха още от сдружението.
Сътрудничество сред обществения и частния бранш
Компанията приканва за метод на съдействие с държавни управления и неправителствени организации за дейно справяне с дефицита на гении в ИКТ промишлеността.

Един образец за съдействие е стратегическото партньорство на ЮНЕСКО с Huawei. " Сътрудничеството с Huawei е образец за ролята на частния бранш ", сподели Соледад Патиньо, координатор на Академията за световни умения (Global Skills Academy (GSA) към ЮНЕСКО, като Huawei обществено се ангажира с постигането на Целите за устойчиво развитие 4, трансформирането на образованието и насърчаването на нови просветителни пътища.

Патиньо акцентира значимостта на начинания като Huawei ICT Competition, които способстват за превъзмогване на цифровото разделяне и поощряване на обособени лица и общности да процъфтяват в непрестанно разрастващ се пейзаж, където цифровите умения са незаменими.

Състезанието Huawei ICT започва през 2015 година и през последните осем години повече от 700 000 души са взели участие в това съревнование по целия свят. Повече от 700 студенти от 22 страни и над 100 университета в Европа участваха в плана през сегашния сезон 2023-2024.
Подкрепа към " софтуерните мигранти "
Липса на задоволително специалисти от ИКТ бранша се следи и измежду останалите развити страни. Фрапантен образец в последните дни идва от Австралия обаче. Там към този момент обмислят да заложат на " софтуерни мигранти ".

И държавното управление, и промишлеността би трябвало да наемат хиляди експерти по киберсигурност, с цел да отговорят на търсенето на работна мощ. Светът видя опустошителното влияние на кибер рецесията. Австралия се нуждае от миграция на софтуерни умения, защото с изкуствения разсъдък и киберсигурността, главните съставни елементи на нашата цифрова стопанска система и сигурност, австралийските организации се стремят да останат конкурентоспособни, до момента в който потребността от квалифицирани експерти в никакъв случай не е била по-голяма. Ангажиментът на държавното управление към задачата на Техническия съвет на Австралия за постигане на 1,2 милиона софтуерни работни места до 2030 година е мощен сигнал, че като нация би трябвало да отговорим на това търсене. Постигането на тази цел обаче изисква освен напредък на локалния набор от гении, само че и достъп до интернационалните източници на умения.

Австралийско-индийският институт организира разговор по отбранителните технологии още през предходната година, предоставяйки на специалисти платформа за разискване на това по какъв начин двете страни могат доста да се възползват от взаимната работа посредством шерване и доставка на отбранителни технологии.

Както мозъчният концерн Australiaн strategic policy institute (ASPI) отбелязва в собствен личен отчет, сега има единствено към 7 000 австралийски студенти, завършващи ИТ обучение всяка годи. А търсенето на ИКТ експерти се чака да нарасне до 233 000 души през 2033 година Препоръката на ASPI също е посредством миграция да се реализира задълбочаване на уменията и търговията с Индия, като още веднъж се акцентира смисъла на цялостното консолидиране на квалифицирани мигранти в икономическата среда.

Това обаче поражда лични провокации. Комитетът за икономическо развиване на Австралия неотдавна разгласява отчет, който акцентира нуждата присъединяване в австралийската стопанска система да стане по-достъпно за квалифицираните мигранти.

" По-слабите умения по британски език и неналичието на признание на уменията ни пречат да се възползваме оптимално от уменията и опита на мигрантите, като дискриминирането евентуално също оказва въздействие ", сподели в отчета старши икономист на CEDA Андрю Баркър. " Гарантирането, че мигрантите могат да употребяват своите умения през първите няколко години в Австралия, е от решаващо значение за справяне с продължаващия дефицит на умения в цялата стопанска система ", изяснява той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР