Свръхзвуковото въздушно пътуване обещава да ни преведе през света по-бързо,

...
Свръхзвуковото въздушно пътуване обещава да ни преведе през света по-бързо,
Коментари Харесай

Как свръхзвуковият самолет на НАСА избягва звуковия бум

С връхзвуковото въздушно пътешестване дава обещание да ни преведе през света по-бързо, само че идва с огромен и мощен минус: звукови гърмежи. Свръхзвуковите самолети нямат право да пътуват над сушата, тъй като шумът, който основават, е мощен и унищожителен. НАСА работи от десетилетия, с цел да проектира аероплан, който може да избегне това стеснение. 

Разработен с Lockheed Martin, пробният аероплан X-59 се чака да доближи 1,4 пъти скоростта на звука във въздуха, или към 1490 километра в час – и го прави, като в същото време остава доста спокоен. Той беше показан предишния петък и ще бъде тестван в действителен полет по-късно тази година.  

How Does NASA's Supersonic Airplane Avoid The Sonic Boom? - IFLScience -
— MOIZ ESUFALLY (@moizesufally)
Какво е Sonic Boom и по какъв начин се основава? 

Звуковият взрив (Sonic Boom) е звук, сходен на гръм, издаван от обект, движещ се във въздуха (в този случай) по-бързо от скоростта на звука. Това е огромно освобождение на звукова сила и заради тази причина се чува толкоз мощно.  

Всеки обект, движещ се през течност, би основал талази на налягане пред и зад себе си. Вълните се движат със скоростта на звука. С увеличението на скоростта на самолета тези талази се притискат дружно и когато самолетът доближи скоростта на звука, те се сливат в една ударна вълна. Бум! 

Тъй като самолетът се движи по-бързо от скоростта на звука, той непрекъснато основава звукови гърмежи, освобождавайки тези талази на налягане. Но както можете да си визиите, може да стане много шумно и досадно, в случай че живеете под пътя на свръхзвуков аероплан. 

Как X-59 заобикаля звуковия бум? 

Избягването на звуковия взрив е въпрос на спиране на тези талази на напън – нещо по-лесно да се каже, в сравнение с да се направи. X-59 е планиран да прави тъкмо това. Самолетът има дължина от 30,3 метра, само че една трета от нея е за тънкия му подострен нос. Това е неговата загадка. Носът е планиран да прекъсва вълните на напън, създавайки транспортно средство, което може да лети по-бързо от звука без мощни шумове.  
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР