Свръхмасивни черни дупки са двигателите, които задвижват разширяването на Вселената,

...
Свръхмасивни черни дупки са двигателите, които задвижват разширяването на Вселената,
Коментари Харесай

Чудовищни черни дупки с тъмна материя причиняват ускореното разширяване на Вселената

Свръхмасивни черни дупки са моторите, които задвижват разширението на Вселената, сочи проучване, което предлага решение на " един от най-големите проблеми в космологията ".

Сравнявайки свръхмасивните черни дупки през деветте милиарда години галактическа история, астрономите са разкрили диря, че хищните чудовища, които се крият в сърцата на множеството огромни галактики, могат да бъдат източник на тъмна сила - мистериозната мощ, която съставлява 68% от познатата Вселена и провокира нейното ускорено разширение. Изследователите разгласяват своите открития на 2 февруари и на 15 февруари в две публикации в The Astrophysical Journal и The Astrophysical Journal Letters.

" Ако теорията се удостовери, това ще докара до гражданска война в цялата космология, тъй като най-сетне имаме решение за произхода на тъмната сила, която озадачава космолозите и физиците теоретици повече от 20 години ", споделя в изказване съавторът Крис Пиърсън, астрофизик от лабораторията Rutherford Appleton Laboratory (RAL) във Англия.

През предишния век астрономите откриха, че Вселената се уголемява с все по-бързи темпове. Това беше изненадващо, като се има поради, че гравитацията, действайки сама по себе си, би трябвало да се чака постепенно да смачка космоса в събитие, известно като Големия срив. За да обяснят несъответствието, учените допуснаха, че съществува нещо задоволително мощно, с цел да противодейства на гравитацията, и да изтласква всичко във Вселената все по-далеч едно от друго. Те нарекоха това нещо тъмна сила.

Но с цел да може тъмната сила да обърне хода на галактическия колапс, тя би трябвало да участва в такива големи количества, че да съставлява по-голямата част от Вселената. Досега обаче тя не е била видяна на никое място.

Сега новите проучвания наподобява са разкрили ключ към това по какъв начин работи скритото събитие. Двата екипа съпоставят масите на черните дупки в центровете на две групи галактики. Едната група е млада и отдалечена, със светлина, достигнала до нас от девет милиарда години обратно, до момента в който по-близката и по-стара група се намира единствено на няколко милиона светлинни години. Астрономите откриха, че в цялата Вселена гигантските черни дупки са се раздули до размери от 7 до 20 пъти по-големи, в сравнение с в миналото са били - колосален напредък, който не може да се изясни просто с това, че черните дупки гълтам звезди или се сблъскват и комбинират една с друга.

Вместо това откривателите допускат, че черните дупки порастват в крайник с Вселената - преодолявайки силите, които смазват звездите и гълтам светлината в ядрата им, с предполагаем тип тъмна сила, наречена вакуумна сила, която ги кара да се уголемяват от ден на ден на открито. И по някакъв метод те повличат със себе си цялата тъкан на космоса.

" Това е в действителност неочакван резултат. Започнахме да преглеждаме по какъв начин черните дупки порастват с течение на времето и може би сме намерили отговора на един от най-големите проблеми в космологията ", споделя в изказването си съавторът Дейв Клемънс, астрофизик от Имперския лицей в Лондон.

Ако разширяващата се тъмна сила в действителност се крие в ядрата на черните дупки, това ще позволи две отдавнашни загадки, пред които е изправена общата доктрина на относителността на Айнщайн, която разказва по какъв начин гравитацията въздейства на Вселената в огромни мащаби. Първо, това би обяснило по какъв начин Вселената не е в колапс заради огромната и повсеместна мощ на гравитационно привличане и, второ, би премахнало нуждата от сингулярности (безкрайно дребни точки, в които законите на физиката се нарушават), с цел да се изясни работата на тъмните сърца на черните дупки.

" Всъщност споделяме две неща едновременно: че има доказателства, че типичните решения за черни дупки не работят в дълъг, дълъг времеви диапазон, само че че и имаме първия препоръчан астрофизичен източник на тъмна сила ", споделя първият създател Дънкан Фара, астроном от Хавайския университет. " Това е първата наблюдателна публикация, в която не прибавяме нищо ново към Вселената като източник на тъмна сила: черните дупки в теорията на Айнщайн за гравитацията са тъмната сила “. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР