Свободните хора все по-често се обръщат към интернет, за да

...
Свободните хора все по-често се обръщат към интернет, за да
Коментари Харесай

Дали партньорът ви не е „уязвим нарцис“

Свободните хора все по-често се обръщат към интернет, с цел да намерят любовта, като повече от 300 милиона души по света пробват шанса си в приложенията за запознанства. И някои съумяват – само че за други краят е напълно различен…

Често хората са изоставяни след видимо положително начало или пък продължава да им се обръща минимално внимание, едвам не изгубят интерес. Ако тези сюжети са се случвали и на вас, може би сте се срещали с „ уязвим нарцисист “.

 Michelangelo Caravaggio 065

Нарцис (1590 г.) от Караваджо

В наши дни към 30% от новите връзки се основават онлайн, а съгласно специалистите тази цифра единствено ще се усилва в бъдеще. Но онлайн запознанствата не са лишени от риск.

Антисоциалното държание е постоянно срещано в интернет – даже основава няколко нови термина като така наречен гоустинг (ghosting; от ghost – призрак) – когато някой внезапно спре да ви написа и на процедура изчезне – и „ бредкръмбинг “ (breadcrumbing; от breadcrumb – троха) – когато някой ви обръща внимание, с цел да поддържа интереса ви, без да има желание да развива връзката. Тези прекарвания постоянно са мъчителни за лицето, върху което се упражняват, и водят до понижаване на самочувствието и въбоще благосъстоянието му.

Хората постоянно и се показват нереално онлайн. Според едно изследване до 81 % от потребителите на уеб сайтове и приложения за запознанства са правили по този начин под някаква форма. Някои от формите на показване на погрешни данни са безвредни, като да вземем за пример деликатно подбрана профилна фотография. Други обаче са по-подли и евентуално нездравословни, като да вземем за пример неавтентичното показване на личността за привличане на евентуален сътрудник.

Ново проучване, извършено от Мегън Уилис, Елиза Оливър и Евита Марч от Училище по поведенчески и здравни науки към Австралийския католически университет, изследва по какъв начин личностните характерности могат да бъдат свързани с неавтентичното показване на себе си по време на онлайн запознанства.

Това, което изключително интересува откривателите, е подвидът на нарцисизма, наименуван уязвим егоизъм. В по-широкия си смисъл нарцисизмът може да бъде концептуализиран като личностна линия, която се намира в един континуум. Хората в крайния край се характеризират с възприятие на предимство, със мощна потребност от внимание, удивление и утвърждение и с натрапчивата концепция, че всичко е тяхно.

За изследването е набрана извадка от 316 онлайн запознанства (55% жени) посредством платформата за краудсорсинг Prolific. След това са измерени техните резултати за уязвим егоизъм, дружно с други личностни черти от „ тъмната триада “: величествен егоизъм (арогантност и доминация), психопатия (ниска емпатия и бездушие) и макиавелизъм (манипулативност и лукава пресметливост).

Участниците са помолени да попълнят два въпросника, които мерят шест области на личността им, с цел да се реши до каква степен достоверно са се показали в профилите си онлайн.

Първо те правят оценка своята достоверна същина с оферти като „ Мога да се оправям с сложни обстановки, без да нуждая се от прочувствена поддръжка от някой различен “. След това те са помолени да оценят личността, която показват онлайн, с оферти като „ личността, която представям, в уеб страниците и приложенията за запознанства онлайн, би харесала хора с нетрадиционни възгледи “.

След това учените съпоставят двете оценки, с цел да схванат разликите сред достоверния Аз и Аз-а, който се показва онлайн.

Участниците също по този начин са запитани дали в миналото са взели участие в антисоциални държания при запознанства – като гоустинг или бредкръмбинг.

Има забележителна връзка сред уязвимия егоизъм и неавтентичното себепредставяне – лицата с по-високи резултати за уязвим егоизъм се показват по-неавтентично.

Участниците, които са взели участие от прилагащата страна в гореспоменатите антисоциални държания, също са дали и по-високи резултати за уязвим егоизъм. Все отново би трябвало да се означи, че не всеки, който взе участие в тези практики, наложително е уязвим нарцисист. Хората могат да ги употребяват по разнообразни аргументи – някои от които са потребни (например, за личната си безопасност).

Въпреки това, в случай че фантом се върне от мъртвите без рационално пояснение за отсъствието си, може да сте били „ зомбирани “ – това се случва, когато някой първо ви гоуства и по-късно се появява още веднъж месеци или даже години по-късно. Ако това се случи, напълно рационално и разбираемо е да го блокирате.

Уязвимите нарцисисти могат да бъдат сложни за различаване в ранните стадии, тъй като личността, която показват, не е тяхната достоверна същина. С течение на времето обаче маската нормално пада.

Уязвимите нарцисисти нормално са интровертни и с висока степен на невротичност. Поотделно тези черти не би трябвало да будят безпокойствие, само че при тези хора те нормално се демонстрират в композиция с непочтеност и липса на съдействие (насоченост към другите) и невзискателност.

Уязвими нарцисисти постоянно употребяват любовната бомбардировка като манипулативна тактичност за запознанства. Това е, с две думи, прекалено внимание и обвързаност. Макар че това може да бъде ласкателно в ранните стадии на връзката, крайната цел е да ви манипулират, с цел да се чувствате подвластни и задължени към тях.

След любовната бомбардировка идва етапа на обезценяване. Тя постоянно се показва в прочувствено принуждение, като да вземем за пример остра и безмилостна рецензия, непровокирани гневни прояви, заблуждаване и безмълвие.

И най-после, самите уязвими нарцисисти са свръхчувствителни към рецензия. Конструктивната рецензия е значим съставен елемент на общуването в здравите взаимоотношения. Но уязвимият нарцисист евентуално ще схване и най-малката рецензия като персонална офанзива. Той може да реагира с прочувствени прояви, което в последна сметка ще ви накара да се чувствате по този начин, като че ли всичко, което кажете, има капацитета да е свръхопасно.

 Narkisos

Уязвимите нарцисисти са склонни да злоупотребяват прочувствено с хората. Ако подозирате, че се срещате с подобен човек, може да станете (ако към този момент не сте) жертва на домашно принуждение.

Началото на нарцистичното принуждение постоянно е постепенно, последователно и подло, само че неподходящите последствия (като признаци на посттравматично стресово разстройство) могат да продължат дълго след края на връзката.

Ако имате опасения, е значимо да потърсите поддръжка от фамилния си доктор, психолог или работа за отбрана от домашното принуждение. Те могат да ви оказват помощ да се ориентирате във връзката си или да я прекратите безвредно.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР