Свободата на движение на хора е един от крайъгълните камъни

...
Свободата на движение на хора е един от крайъгълните камъни
Коментари Харесай

Посоката на медиците – от бедния изток към богатия запад

Свободата на придвижване на хора е един от крайъгълните камъни на Европейския съюз. Що се отнася до даването на здравни грижи в най-бедните страни на съюза, казусът се задълбочава още повече. 

Мобилността е най-голяма точно при медиците, в съпоставяне с другите мощно регулирани професии в Европейски Съюз, а потоците постоянно отиват от Изток на Запад, от по-бедните страни от Европейски Съюз към по-богатите. Анализ на Politico на данни на Европейската комисия откри, че здравните експерти от Източна и Южна Европа най-често се вземат решение на сериозната стъпка да работят в чужбина. Всъщност тези страни образоват лекари за по-богатите си съседи .

Например естонецът Ингмар Линдстрьом, който е приключил медицина в университета в Тарту през 2001 година, може да удвои заплатата си, в случай че се реалокира единствено 200 километра от родния си дом. Невероятно, нали? Той печели към 600 евро на месец като фамилен доктор в Естония и макар че харесва дома и пациентите си, за него става все по-невъзможно да заплаща сметките си с това заплащане. 

Д-р Линдстрьом би трябвало единствено да премине залива и да се озове във Финландия – страната, където младите лекари изкарват 2000 – 3000 евро на месец, което е четири до пет пъти повече, в сравнение с в Естония. А дефицитът на финландски лекари улеснява значително намирането на работа: " Няколко години откакто приключих, 30 до 40 % от лекарите на всеки випуск заминаваха “, казва Линдстрьом пред Politico.

Обучението на лекари е дълъг и безценен развой, в който всички страни членки на съюза влагат, само че на финала не всяка страна може да даде разумно възнаграждение на медиците си. Разходите за опазване на здравето на глава от популацията варират фрапантно в страните от Европейски Съюз, от 816 евро годишно в Румъния до над 4000 евро в Люксембург, Германия и други западноевропейски страни. И по този начин лекарите и медицинските сестри следват парите. За да оцелеят. Или остават в родните си страни, с цел да стачкуват пред вратите на властта и да се надяват да бъдат чути, че единственото, което желаят, е обикновени условия на труд. И в миг, в който коронавирусът се шири със страшна мощ, към този момент не приказваме за заплати и в допълнение заплащане за нощни наряди, а за естествени консумативи като маски, ръкавици и защитни костюми.  

В отчаянието си Сърбия дори заложи на патриотичната нишка и призова лекарите и медицинските си сестри, работещи в чужбина, да се завърнат в родината поради ковид. На молбата били откликнали към този момент 300 лекари, които щели да се върнат от Германия и Съединени американски щати, тръби държавното управление. Но съгласно DW истината е по-различна: безпомощният апел за помощ на ръководещите предизвикал предимно негативни реакции измежду близо десетте хиляди сръбски лекари, работещи в чужбина, споделят от медията, базирайки се и на коментар на Tagesspiegel .  Изданието твърди, че множеството от тези, които са се отзовали на молбата, са медици, прекарващи отпуската си в Сърбия, които няма по какъв начин да изоставен страната поради затворените граници. 

Според данни на Българския лекарски съюз всяка година страната ни напущат сред 400 и 500 медици , като дипломираните лекари на година са към 1000. Оказва се, че факторът за овакантяване на страната и търсене на професионално развиване на Запад, не е обвързвано единствено с финансовото изражение на нещата, а тъй като в страни като Англия, Германия и Франция нашите медици съумяват да създадат мечтаните специализации. А на прага на икономическа рецесия единствено специалностите на медиците са тези, при които освен няма отлив на търсенето, а в противен случай – гладът за медицински лица е по-голям от всеки път. В доста от страните към този момент няма условия даже да се знае формалния език на популацията, а е достатъчно медиците да владеят британски език и да имат най-малко година трудов стаж, против което получават трудов контракт, здравни и обществени осигуровки, безвъзмездна квартира и петдневна работна седмица с по-високи бонуси за всеки в допълнение направен час.

За болногледачите дори няма необикновен условия и макар тежките времена за здравните системи по целия свят, специфичен под наем аероплан от София и румънския град Тимишоара транспорти незабавно 281 болногледачки от България и Румъния в провинция Долна Австрия , с цел да се грижат непрекъснато за хора в домовете за лежащо заболели, оповестиха австрийската телевизия и електронните издания на ежедневниците. Те ще бъдат изолирани за 14 дни, с цел да е обезпечена предварителната защита против ковид.

И до момента в който нашите медици изнемогват в инфекциозните отделения на страната, страната ни с лека ръка е подготвена да се освободи от всеки приключил медицина или отдал се на грижа за пациентите човек, а ние ръкопляскаме по балконите, тъй като сме безсилни да създадем повече . А те, медиците ни, си вършат фотоси в скафандри и държат ободрителни послания, с цел да вдъхнат кураж както на всички нас, по този начин и на себе си, че още веднъж ще се оправим, макар страната.

 
Говорят сестрите: Крадем маски един от различен, тъй като няма

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР