Свлачище се е активирало в през уикенда в златаришкото село

...
Свлачище се е активирало в през уикенда в златаришкото село
Коментари Харесай

Свлачище срина път в село Калайджи, застрашава къщи

Свлачище се е задействало в през уикенда в златаришкото село Калайджи и е “изяло” път. Сриването на тонове земни маси в сърцето на Стара планина обгръща все по-голяма територия като заплашва и къщи. За това описа пред “Труд” кметът на Община Златарица Пенчо Чанев.
 svlachiste4  svlachiste3  svlachiste2  svlachiste1  svlachiste
Градоначалникът добави, че асфалтовият път е непристъпен, а срутището към този момент се простира на повърхност от към 50 декара и е с диаметър 200 метра.

“Невралгичният сектор е на към метър от къща и безусловно на сантиметри от различен път. Ако и това трасе бъде наранено, 1/3-та от селото ще остане откъснато от света”, разяснява Чанев.
Дой добави, че пътят е застрахован и в понеделник на място са пристигнали застрахователи, които са създали оглед.

“Подготвям уведомителни писма до Областната междуведомствена комисия по бедствия и повреди във Велико Търново и до “Геозащита”-Плевен. За укрепването на свлачището ще са нужни минимум половин милион лв.. Освен това към 30 000-40 000 лв. ще са нужни за проектиране”, предвижда Пенчо Чанев.
Според него свлачищните процеси не престават и в случай че не се вземат незабавни ограничения, скоро наранена повърхност ще се разрасне.

“Това не е единственото свлачище в Калайджи. На другия завършек на селото “дреме” друго срутище. Преди време земни маси се сринаха и край село Шивачево. Общината задели 120 000 лв., с цел да бъде овладян там процесът, защото има заплаха да бъдат откъснати 5 села в Балкана с към 600 души население, учебно заведение и детска градина”, посочи Пенчо Чанев.

Той посочи, че на територията на Община Златарица има над 70 свлачища и това е един от регионите с най-вече такива проблематични сектори в страната.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР