Свлачища, предизвикани от проливен дъжд, удариха Норвегия, след като стотици бяха евакуирани, като се очакват още дъждове

...
Свлачища, предизвикани от проливен дъжд, се появиха през нощта в
Коментари Харесай

Свлачища, предизвикани от проливен дъжд, се появиха през нощта в планинската южна Норвегия, като полицията каза, че повече над 600 души бяха евакуирани в района на север от Осло

От Асошиейтед прес, 9 август 2023 г., 4:58 ч.

КОПЕНХАГЕН, Дания -- Възникнаха свлачища, предизвикани от проливен дъжд през нощта в планинската южна Норвегия, като полицията съобщи в сряда, че повече от 600 души са били евакуирани в района на север от Осло.

„Ситуацията все още е неясна и хаотична“, каза полицията в Южна Норвегия, след като бурята „Ханс“ удари части от Скандинавия и Балтика в продължение на няколко дни, причинявайки преливане на реки, увреждайки пътища и наранявайки хора с падащи клони.

Хиляди останаха без електричество. В Естония приблизително 5000 домакинства останаха без електричество във вторник.

Очакваха се по-силен дъжд над Южна Норвегия и Централна Швеция.

"Изключително е да имаме толкова ниско налягане като Ханс, което донесе толкова много дъжд няколко поредни дни," Ерик Хойгард-Олсен, метеоролог от Шведския метеорологичен и хидрологичен институт (SMHI), беше цитиран от вестник Aftonbladet. „Особено като летен месец, той продължи дълго време.“

Големи части от пристанището в Гьотеборг — второто в Швеция -най-големият град — беше под вода. В сряда SHMI запази своето предупреждение за червено ниво за западното крайбрежие, като каза, че може да се очакват „много големи количества дъжд, причиняващи изключително високи потоци в потоците“.

В Норвегия Норвежката дирекция за водни ресурси и енергетика подобри предупреждението си за наводнения, свлачища и свлачища от оранжево на червено за части от южна Норвегия. Норвежкият метеорологичен институт издаде предупреждение от най-високо ниво за изключително силен дъжд.

„Това е много сериозна ситуация, която може да доведе до големи последствия и щети“, се казва в него.

Агенцията към Министерството на петрола и енергетиката каза, че има "рекордно високи нива на наводнения на няколко места в Drammensvassdraget - третият по големина дренажен басейн на Норвегия - западно от Осло, столицата.

„В много малки водни течения наводнението намалява, но може да се увеличи, ако има повече дъжд", каза агенцията.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР