Свищов. Свищовска професионална гимназия Алеко Константинов“ вече 10 години реализира

...
Свищов. Свищовска професионална гимназия Алеко Константинов“ вече 10 години реализира
Коментари Харесай

Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“ осъществява международни мобилности по програма „Еразъм+“

Свищов. Свищовска професионална гимназия „ Алеко Константинов “ към този момент 10 години осъществя планове по стратегия „ Еразъм+ “, Ключова активност „ Образователна подвижност за жители ”. От Община Свищов оповестиха, че в учебното заведение сега се извършват дейностите по план „ Европейска подвижност за инвестиция в бъдещето ”, стартирал в 2020 година. Той включва три групи възпитаници, които след извършен асортимент и подготовка имат опция да проведат двуседмични индустриални практики в Римини, Италия и Берлин, Германия.

Две групи възпитаници отпътуваха за Германия на 3-ти юли тази година. Това са 12 възпитаници от XI клас, учещи специалностите „ Техник по транспортна техника ”, съпроводени от учител-методик Тони Вързалов, и „ Техник на компютърни системи ”, съпроводени от инж. Пламен Енчев. За младежите е планувано да осъществят индустриалната си процедура в действителна работна среда. Придружаващите са учители по професионална подготовка, тяхната задача е да реализират мониторинг, да наблюдават за осъществяването на трудовите задания и да дадат последна оценка за всеки възпитаник взаимно с наставниците от компанията.

Партньор на гимназията по плана е компанията Berlink, представители на която общително посрещнаха нашите възпитаници и ги срещнаха с някои забележителности на Берлин като Берлинската стена и Бранденбургската врата. Учениците в първия си работен ден бяха осведомени с активността на компания Berlink и бяха разпределени по работни места. Също по този начин те организираха онлайн среща с тютора на двете групи Силвия Дудек.

По същия план на 10-ти юли тази година следва да отпътува за Римини, Италия, група възпитаници, учещи специалност „ Ресторантьор “ с съпътстващ преподавател инж. Анета Владимирова. Партниращата организация е Sistema Turismo, която ще спомага за разпределение на учениците по работни места в италиански заведения за хранене. По същото време за Италия ще се насочи още 7 възпитаници – специалности „ Моделиер-технолог на облекло ” и „ Оператор в производството на облекло “ с съпътстващ преподавател инж. Минко Николов. Те ще имат опция да проведат индустриална процедура в фешън организации. Тяхната подвижност е по план „ Европейски стандарти за качество на професионалното обучение “, стартиран в 2019 година В края на индустриалната процедура партньорските организации Berlink и Sistema Turismo ще издадат на всеки възпитаник Europass документ, потвърждаващ стажа по подвижността.

По плана „ Европейска подвижност за инвестиция в бъдещето ” на 24-ти юли тази година следва да отпътува още една група, формирана от 6 учители по професионална подготовка, в това число шеф и заместник-директор. Тяхната едноседмична подвижност има за цел запознаване с професионалното образование в мултикултурна среда като основа за даване на равни шансове на учениците от етническите малцинства за присъединяване в просветителния развой и повишение на мултикултурна педагогическа подготвеност на учителите. Мобилностите ще допринесат за професионалното, езиковото и културното рационализиране на възпитаници и учители и ще обезпечат благоприятни условия за по-добра реализация на завършващите професионално обучение на националния и европейския пазари на труда.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР