Свищов. Меморандум за сътрудничество в образованието и науката, и създаване

...
Свищов. Меморандум за сътрудничество в образованието и науката, и създаване
Коментари Харесай

Стопанска академия – Свищов, УНСС – София и Икономически университет – Варна създадоха клъстер в областта на застраховането, данъчния и митническия контрол

Свищов. Меморандум за съдействие в образованието и науката, и основаване на клъстер в региона на застраховането, данъчния и митническия надзор подписаха ректорите на трите водещи висши стопански учебни заведения в България – Стопанска академия (СА) „ Димитър А. Ценов ” – Свищов, Университет за национално и международно стопанство (УНСС) – София и Икономически университет (ИУ) – Варна. Това оповестиха от пресцентъра на Стопанска академия - Свищов . Подписи под документа поставиха на среща в Свищов ректорите на трите висши учебни заведения – проф. доктор Марияна Божинова (СА), проф. доктор Димитър Димитров (УНСС) и проф. доктор Евгени Станимиров (ИУ). Сред гостите на церемонията бяха зам.-ректорите на Свищовската академия и на УНСС, ръководителят на Националното посланичество на студентските препоръки – Даниел Парушев, преподаватели и студенти.

„ Трите висши учебни заведения имаме самочувствието на водещи при образованието в професионалните посоки „ Икономика ” и „ Администрация и ръководство ” и основаните сред нас клъстери в региона на стопанската система, са точно в най-силните посоки на всяко от трите висши учебни заведения ”, съобщи проф. Божинова. Тя напомни, че първият клъстер, който бе основан във Варна, е в региона на маркетинга и предприемачеството, с координатор ИУ – Варна, а подписаният в София меморандум сътвори клъстер в региона на финансите и счетоводството, с координатор УНСС. По думите й, трите клъстера обгръщат най-важните области в образованието и научните проучвания по стопанска система. „ Уверена съм, че тази синергия сред нас ще докара до позитивен и мултиплициран резултат. Трите висши учебни заведения би трябвало да отстояваме това, което сме постигнали и на база на основаните обединявания би трябвало да наложим и да афишираме най-високия стандарт в образованието по стопанска система в България ”, сподели още ректорът на Свищовската академия и съпостави основаването на трите клъстера с „ Бръшляновата лига ”.

Ректорът на УНСС разяснява концепцията за работа в мрежа и съдействие посредством основаните клъстери и съобщи, че това е метод да се усъвършенства взаимоотношението сред трите водещи стопански университети в България. Проф. Димитров акцентира, че за актуалната година 87% от държавния банкет на студенти в направление „ Икономика ” се осъществя точно от УНСС, ИУ – Варна и Свищовската академия.

Ректорът на Икономическия университет съобщи, че подписването на меморандуми единствено по себе си не е задоволително, а би трябвало да има проект за съответни дейности. „ Очакваме тези клъстери, тези академични мрежи да генерират резултати в области като прагматичност на образованието и трансфер на ноу-хау ”, сподели проф. Станимиров. Говорейки за прагматичност на образованието той подчертава върху развиването на „ естествения ” разсъдък при образованието на студентите и съобщи: „ Високият натурален разсъдък основава висок изкуствен интелект. Проблем е когато невисок натурален разсъдък употребява висок изкуствен интелект ”. Проф. Станимиров също изрази увереност, че основаните клъстери сред трите водещи висши стопански учебни заведения ще бъдат в интерес на младежите и на стопанската система.

Инициативата приветства и ръководителят на НПСС – Даниел Парушев. Той съобщи, че обединяването на Свищовската академия, УНСС и ИУ – Варна в трите клъстера, може да бъде за образец на Студентските препоръки. Приветствие сервира и ръководителят на Студентския съвет при СА „ Д. А. Ценов ” – докторант Лилия Петкова.

Защо Свищовската академия е определена за координатор точно в направленията „ Застраховане ” и „ Данъчен и митнически надзор ”, в какво те са първи и неповторими, за какво заемат лидерските позиции, стана ясно от направените презентации от съответните катедри. Направление „ Застраховане ” показаха доцент доктор Румен Ерусалимов – началник на катедра „ Застраховане и обществено дело ” и гл. ас. доктор Анелия Панева. Направление „ Данъчен и митнически надзор ” показаха доцент доктор Пепа Стойкова и доцент доктор Момчил Антов от катедра „ Контрол и разбор на стопанската активност ”.

Подписвайки меморандума за съдействие, трите страни обявиха готовността си за обединени старания в следните направления: взаимна работа за одобряване на престижа и престижа на СА – Свищов, УНСС - София и ИУ – Варна на национално и интернационално ниво; развиване на съдействието в необятен набор от области, взаимни действия и начинания посредством консолидиране капацитета на трите институции и реализиране на синергични резултати в интерес на районите, които подтикват техния стопански и обществен просперитет; основаване на клъстер в региона на застраховането, данъчния и митническия надзор като модерна форма на междууниверситетско съдействие, което да способства за ефикасното развиване на трите университета и повишението на техния планов потенциал и практическа експертиза.

Проф. Божинова удостои ректорите на УНСС – София и на ИУ – Варна с почетния знак на Стопанската академия за ползотворно съдействие.

След подписването на документа, гостите посетиха Академичния музей, където се срещнаха с историята на Свищовската академия и на Дарителя Димитър Ценов. Ректорите на УНСС – проф. доктор Димитър Димитров и на ИУ – проф. доктор Евгени Станимиров, поставиха подписи в летописната книга на Висшето учебно заведение, което на 8 ноември 2021 година ще празнува своята 85-а годишнина.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР