Свищов. Абсолвентите на Стопанска академия Димитър А. Ценов от випуск

...
Свищов. Абсолвентите на Стопанска академия Димитър А. Ценов от випуск
Коментари Харесай

С тържествени церемонии в Стопанска академия „Д. А. Ценов” се дипломира випуск 2020 в ОКС „бакалавър”

Свищов. Абсолвентите на Стопанска академия „ Димитър А. Ценов ” от випуск 2020 в ОКС „ бакалавър ” получиха справедливо самопризнание на тържествени церемонии по дипломирането им. Това оповестиха от пресцентъра на образователното заведение . Поради епидемиологичната конюнктура в страната, тържествените церемонии, които по традиция се организират в края на годината на дипломирането, бяха отсрочени. Сега, през м. юни Академията за първи път провежда церемониите навън и дипломантите от випуск 2020 получиха своите дипломи пред Факултетския корпус.

В рамките на извършените четири церемонии се дипломираха обучавалите се по другите специалности към четирите факултета на Свищовското висше учебно заведение – „ Финанси ”, „ Производствен и търговски бизнес ”, „ Стопанска отчетност ”, „ Мениджмънт и маркетинг ”. Облечени с университетски тоги и барети, в наличието на своите родители, другари и близки, дипломантите получиха поздравления и самопризнание за положения труд през 4-годишния интервал на образование.

Приветствия към випускниците насочиха ректорът – проф. доктор Марияна Божинова, зам.-ректорите проф. доктор Любчо Варамезов (Учебна активност и акредитация), доцент доктор Румен Ерусалимов (Студентска политика, институционални връзки и продължаващо обучение) и доцент доктор Любомир Иванов (Научноизследователска активност и развиване на кадрите), деканите на съответните факултети и ръководителите на катедри. Те увериха абитуриентите, че дипломата, която получават, им открива доста благоприятни условия за сполучлива кариерна реализация в областта на стопанската система и ръководството на фирмено, общинско и държавно равнище, освен в България, само че и в чужбина, тъй като дипломата от Стопанска академия „ Д. А. Ценов ” е интернационално приета и има висока стойност.

„ Нашата Алма матер тази година празнува своята достолепна 85-годишнина, устояла във времето съчетавайки обичаи с нововъведения ”, акцентира ректорът в обръщението си към дипломантите. Проф. Божинова с наслада заяви, че юбилейните тържества за отбелязване на годишнината ще бъдат под патронажа на президента на Р България. По думите й, това е несъмнено доказателство за националната значителност на институцията Стопанска академия „ Димитър Апостолов Ценов ”.

В поздравленията към дипломантите бяха отправени пожелания за здраве, оптимизъм, мъдрост, целенасоченост, креативност, безстрашие. Заместник-ректорите, деканите и ръководителите на катедри увериха своите ученици, че стопанската система и обществото ни имат потребност от тях и те могат да допринесат с това, което са научили, за благосъстоянието на родината ни. В приветствията бе очебийно, че в днешното динамично време, когато образованието би трябвало да е през целия живот, дипломирането в ОКС „ бакалавър ” не би трябвало да се приема като край, а като ново начало, което може да бъде сложено с избор на магистърска стратегия в родната Алма матер. „ Вярвайте в себе си и в положителното, имайте куража да следвате фантазиите си и бъдете почтени ученици на едно от най-старите и елитни висши учебни заведения в България – Стопанска академия „ Димитър А. Ценов ”, пожелаха на абитуриентите формалните посетители на церемониите. В приветствията бяха изразени също благодарности към родителите на дипломантите за тяхната помощ и поддръжка през годините на следване, и за засвидетелстваното доверие към Свищовското висше учебно заведение.

По традиция, на церемониите бе изпълнен ритуалът по полагане на Галилеевата клетва. Свищовската академия е измежду първите висши учебни заведения в България, откликнали на хуманния апел, насочен на протест в чест на Галилео Галилей на 7 януари 1989 година от едноименния площад пред църквата „ Санта-Кроче ” във Флоренция. Призивът е да се вкара във всички университети и институти Галилеева клетва (подобна на Хипократовата) – да се произнася тържествено заричане за потребление на науката само за битка с болката и страданието, в името на хуманизацията на света. Ритуалът по полагане на клетвата извършиха по време на съответните церемонии деканите на факултетите – проф. доктор Андрей Захариев (Финанси), доцент доктор Светослав Илийчовски (Производствен и търговски бизнес), проф. доктор Атанас Атанасов (Стопанска отчетност), проф. доктор Маргарита Богданова (Мениджмънт и маркетинг). Абсолвентите на Свищовското висше учебно заведение от випуск 2020 тържествено дадоха обещание: да пазят името на Стопанска академия „ Д. А. Ценов ”; да защитят почтено професионалната си подготовка; да употребяват научните си знания само за положително, за прогрес, за хуманизация на света; да спомагат за издигане на индивида като върховен аршин за всяка научна и обществена дейност; да утвърждават в себе си и в обществото главните правила на човешкия морал; правилни на своя народ, да способстват с труда си за неговото по-добро бъдеще; да бъдат почтени жители на Отечеството си. След полагане на клетвата, в чест на абитуриентите прозвуча „ Многая лета ”.

По време на извършените четири церемонии бяха прочетени имената на първенците на випуска, на отличниците и на всеки един дипломант. С най-голям триумф – междинен триумф от следването 5.96 и оценка от държавния изпит 6.00 се дипломира Фелия Попова от познавач. „ Икономика на туризма ”, факултет „ Производствен и търговски бизнес ”. Първенец на випуска от факултет „ Стопанска отчетност ” е Димана Димитрова, познавач. „ Счетоводство и надзор ” със междинен триумф от следването 5.95 и оценка от държавния изпит 6.00. С най-голям триумф от факултет „ Мениджмънт и маркетинг ” е Силвия Петкова, познавач. „ Екомениджмънт ” със междинен триумф от курса на образование 5.90 и 6.00 от държавния изпит. Първенец на випуска от факултет „ Финанси ” е Петя Маркова, която се дипломира в познавач. „ Финанси ” със междинен триумф от следването 5.88 и оценка от държавния изпит 6.00.

Тържествените церемонии по дипломиране на випускниците приключиха с ритуалното мятане на университетските барети пред постройката на Ректората и голям брой фотоси на дипломантите с техни сътрудници, преподаватели, родители, другари.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР