Свидетели, свързани с бившата полицайка Симона Радева, дадоха противоречиви показания

...
Свидетели, свързани с бившата полицайка Симона Радева, дадоха противоречиви показания
Коментари Харесай

Уволнен полицай даде объркани показания по делото за катастрофата срещу Семерджиев

Свидетели, свързани с някогашната полицайка Симона Радева, дадоха спорни показания пред съда и не съумяха да изяснят доста обстоятелства и елементи за събитията преди и след. Един от разпитаните през днешния ден очевидци по делото против Георги Семерджиев е някогашният служител на реда от 4-то районно ръководство на Министерство на вътрешните работи Мирослав Якимов, който е другар на Симона Радева и живее с нея. Якимов е бил в първия патрул, изпратен незабавно на мястото на злополуката, породена от Семерджиев на бул. " Черни връх ".

Сега е отхвърлен от системата на Министерство на вътрешните работи и против него тече дисциплинарно произвеждане. По време на разпита си пред съда той описа, че е видял доста хора и два автомобила - таксиметров и различен, който бил раздвоен на две. Якимов и сътрудника му Виктория Недкова извикали подкрепление и разчистили булеварда от очевидци като се пробвали да запазят материалните доказателства непокътнати. На мястото на злополуката към този момент бил дошъл прокурор Адалберт Кръстев, който им съдействал.

 Симона Радева призна, че занесла стълба на Семерджиев след злополуката на Симона Радева призна, че занесла стълба на Семерджиев след злополуката на " Черни връх "

Малко след случая, чужд мъж с дълга коса отишъл при приятеля на Радева и споделил, че е видял мъж да бяга от мястото на злополуката. Той дал изложение пред полицията, само че вместо да остане на място, очевидецът си тръгнал. Междувременно до момента в който е бил на работа, Якимов провел серия от телефонни диалози със Симона Радева. Тя първо му споделила, че е при майка си, по-късно, че е в дома си, а най-после обяснила, че не запомнила ключове в автомивка и отивала да ги вземе. Автомивката се стопанисвала от Семерджиев, който и Радева, и Якимов познавали.

Полицаят сподели, че не е бил непосредствен с подсъдимия за злополуката, само че се виждали няколко пъти и се познавали по физиономия. Първо не съумя да опише по какъв начин са се срещнали, а по-късно сподели, че са спирали Семерджиев за инспекция. При последваща среща пък Семерджиев разпознал полицейския чиновник и го спрял като му споделил, че има автомивка и може да отиде да я опитва. Якимов няколко пъти е ходил до въпросната автомивка - както самичък, по този начин и със Симона Радева и даже я употребявал гратис.

Пред съда Якимов съобщи, че в нощта на злополуката не е чувал да се загатва името на Семерджиев, което радикално опонира с показанията, които е дал пред следователите по делото. Пред тях той е споделил, че разпознал едната джанта на Аудито на Семерджиев, а при един от диалозите си по телефона със Симона Радева й споделил: " Май Жоро е направил мазало ". Днес Якимов се отхвърли от думите си и изясни по какъв начин разказвал каквото знае пред следователите, те оформяли и структурирали изреченията му, а след това прочел протокола диагонално и " на доверие като към сътрудници " и го подписал.

 Министерство на вътрешните работи откри и наказа 40 служители на реда, които са помагали на Георги Семерджиев Министерство на вътрешните работи откри и наказа 40 служители на реда, които са помагали на Георги Семерджиев

Якимов няколко пъти си опонираше и дали Симона Радева е била в региона на злополуката като през днешния ден съобщи, че тя е била в профил, а пред следователите е разказал, че е останала няколко часа в региона. Първо твърдеше, че с нея се чуват непрестанно по телефона, с цел да знаят къде са, само че съгласно изказванията му през днешния ден, Радева не му е споделила още същата вечер, че е ходила да носи стълба в дома на Семерджиев, с която той е влезнал в жилището си.

В показанията си пред следователите някогашният служител на реда е разказал, че останал на мястото на злополуката до сутринта, а едвам на идващия ден Радева му споделила, че е носила стълба, само че и тя не схванала защо ще бъде употребена. По думите му, тя го уверила, че не е била в автомобила със Семерджиев по време на случая и не е имала контузии от удар. " Повярвах й на 100% ", съобщи Якимов за изказванията на Радева.

Колегата на Якимов, Виктория Недкова, която е била в първия патрул на мястото на злополуката, изясни, че сътрудници от столичната полиция й споделили, че би трябвало да знае името на Семерджиев, само че Недкова не го била чувала преди случая. По-късно описа, че е имало докладна, в която се посочвало, че той е оперативно забавен.

Малко след полицейските чиновници показания пред правосъдния състав даде и майката на Симона Радева, която сподели, че двете се били скарали. После изясни, че чула от малките екрани още същата вечер, че е станала злополука и тръгнала в тази посока, с цел да се види с щерка си. Майката на Симона акцентира, че са останали в близкия парк няколко часа, само че не можа да конкретизира какъв брой тъкмо, а след това съобщи, че са си тръгнали дружно.

 Демерджиев смени шефовете на седем от деветте районни ръководства в София (допълнена) Демерджиев смени шефовете на седем от деветте районни ръководства в София (допълнена)

" Стана ясно от показанията, това, което интересува обвиняването - че има данни, че точно подсъдимият Семерджиев е управлявал автомобила и избягал от местопроизшествието, което беше най-същественото от неговите (на Якимов - бел. ред.) показания. Конкретният очевидец и полицайката Симона Радева, която беше разпитана, като цяло имат някои неуместни за тях положения в цялата обстановка и не споделят очевидно всичко, само че предметът на актуалното произвеждане са дейностите на подсъдимия Семерджиев ", разяснява след съвещанието по делото прокурор Чавдар Железчев.

По делото предстоят разпити на още очевидци и чуване на експертизи. Случаят с злополуката на бул. " Черни връх " докара до огромни инспекции в Министерство на вътрешните работи, както и до всеобщи рокади в управлението на полицията поради подозрения в чадър от страна на полицейски чиновници. В края на октомври служебният министър на вътрешните работи, като посочената причина обаче беше не разпъван чадър над Семерджиев, а незадоволително ефикасна работа и липса на извършен надзор в този и сходни случаи.

" Цели структури в министерството са основани, с цел да служат на други цели, а не за това, за което са назначени ", сподели тогава Демерджиев и добави, че и по този начин анонсира идните рокади.

На 13 септември м.г. Симона Радева беше уволнена от системата на Министерство на вътрешните работи, откакто. Законът обаче планува опция наказването да бъде обжалвано.

Към момента на Радева не е повдигнато обвиняване. Текат дисциплинарни производства и против други чиновници на Министерство на вътрешните работи, само че все още няма публична информация те да са завършили.

Всичко най-важно за злополуката четете
Как е станала злополуката вижте в картата
Извадки от полицейското досие на Георги Семерджиев като водач - четете

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР