Свидетели сме на пореден неприятен звън в злополучния и не

...
Свидетели сме на пореден неприятен звън в злополучния и не
Коментари Харесай

Проф. Румен Гечев: Загубите от договора за Ф-16 са стотици милиони

Свидетели сме на следващ противен звън в злощастния и не в полза на България контракт за доставка на чертежите на към този момент 16 самолета Ф-16. Това, което се предлага, на пръв взор наподобява добре, защото става дума вероятно за обезпечаване на трохички доходи за българския бюджет посредством отделение на Централната американска банка, наричаща се Федерална аварийна система, клон Ню Йорк. Където парите, които бяха преведени през август 2019 година - първите 1,2 милиарда щатски $, до момента са донесли загуби за български бюджет - съгласно този 1,5% рентабилност, който дефинира американската страна - на близо 50 млн. щатски $. Тази сума ще доближи близо 100 млн. щатски $ загуби за 5 години, в случай че удължаването на контракта и забавянето на доставките е 2 години, а не повече, което е доста допустимо.
Пред мен неотдавна е извънредно любопитен отчет, уреждащ тази материя (от 16 май 2019 г.) от тогавашния зам.-министър на финансите госпожа Росица Велкова. Тя осведоми министъра на финансите за финансовите условия на договарянията и упования контракт. Делегацията, посетила Съединените щати, се води от ген. Атанас Запрянов, по това време зам.-министър на защитата. От срещата във Вашингтон госпожа Велкова рапортува до министъра на финансите: Американската страна не прояви податливост да дискутира и да отстъпи в позицията си, при което все още изискванията за продажба остават кеш, авансово.
Заявленията на някои политици, че те са упорствали да платим авансово тези 1,2 милиарда щатски $, се в действителност заблуждение на българската общност. Тъй като и американската страна изрично е декларирала, че заплащането е трябвало да стане авансово.
Освен това в отчета на зам.-министър Велкова написа: Представителите на американските институции, участващи в срещата, не дадоха допустими, състоятелни и разумни пояснения за увеличените цени.
От офертата през февруари 2019 година до август 2019 година американската страна едностранно покачва цената на договорката с 200 млн. щатски $. В резултат на което, при тази среща през май 2019 година излиза наяве, че американската страна не желае да договаря по цената, а българската страна не реагира.
Зам.-министър Велкова декларира: Срещата приключи без допустим за българската страна резултат, като представителите на Съединени американски щати категорично заключиха, че цените не подлежат на смяна.
Т.е. българската делегация отива на екскурзия в Съединени американски щати, изслушва назидателните слова на американската страна за покачване на цената с още 200 млн. щатски $, декларира им се, че би трябвало да платим авансово цялата сума, българската делегация се връща от екскурзията, рапортува, че това не е в полза на България, и не трансформира безусловно нищо.
Към днешна дата закъснението е към този момент повече от две години. Загубите за българската страна са в стотици милиони долари. И най-голямата загуба е за българските Военновъздушни сили, които най-вероятно от средата на идната година ще останат без бойни самолети, тъй като нашите сътрудници отхвърлят, не могат, не доставят първите осем самолета. 
Какво ще завоюва българската страна?
Едни жалки трохи. Една пиар акция. И ще ви кажа за какво.
В отчета на зам.-министърката по това време се споделя, че съгласно американската страна бихме получили към 1,5% рентабилност от държавните скъпи бумаги, които с остатъка от парите бихме купили на американския финансов пазар. Да, в действителност няма риск, защото скъпите бумаги на американското държавно управление са нискорискови. Те се водят висококачествени скъпи бумаги на международните пазари.
Но какъв е казусът?
С откриването на тази сметка ние връзваме бюджета на Р България и бюджета на българското Министерство на защитата с бюджета на Съединени американски щати. Което ще рече, че българските данъкоплатци стартират да заплащат, въпреки и непретенциозно, и да покриват държавния дълг на Съединените американски щати, който към този момент е над 115-120% от Брутният вътрешен продукт на тяхната страна. Това е тяхна работа. Само че, в случай че ние даже осигурим на остатъка от тия средства 1,5% рентабилност, при какви условия българската страна ще заплаща нашия бюджетен недостиг, откакто все още към този момент лихвите са над 5%? Ние вероятно бихме получили 1,5% като от починал писмо от Съединени американски щати, финансирайки техния бюджетен недостиг, а тук ще плащаме най-малко 5,5% на парите, които не са в нашия бюджет. А в това време би трябвало да теглим заеми на интернационалния пазар.
Още през цялото време ние от Българска социалистическа партия гласувахме срещу тази договорка за Ф-16. И предупредихме, че тя е неизгодна за българската страна. Че този контракт е позорен за българската страна. Че този контракт е заплаха на българските Военновъздушни сили. И, за огромно страдание, точка по точка се оказахме прави.
Когато излизат тук, на парламентарната естрада, и пазят предлагането за ратификация, трябваше да си създадат труда и да ревизират, че доста от дълго време, още при започване на 2020 година, първите близо 550 млн. щатски $ са преведени на " Локхийд Мартин ". Досега са направени още няколко превода. Не се споделя какъв брой $ са останали в сметката - 5 или 15. Нищо не е останало. И ни заблуждават по какъв начин Българска народна банка всеки ден щяла да следи сметката. Ами да следи! Да гледат с бинокъл от покрива на Българска народна банка по какъв начин са останали 20 $ в сметката на Централната банка на Съединени американски щати.
А тук още от идната година ще би трябвало да теглим нови задължения.
Няма ги парите, които сме дали, с цел да покрием американски задължения. Няма ги самолетите. Но идват заплащанията за България по нашите външни задължения.
Още един път - унизителна договорка, рискова за сигурността на България. Българска социалистическа партия гласоподава срещу!
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР