Световното първенство по волейбол през 1986 година е едно от

...
Световното първенство по волейбол през 1986 година е едно от
Коментари Харесай

Мондиал 1986: Контузии и здравословни проблеми не спират България за бронзови медали

Световното състезание по волейбол през 1986 година е едно от най-успешните в историята на мъжкия народен тим на България. Мондиалът се организира от 25 септември до 5 октомври в осем града на Франция. За разлика от предходни издания вземат участие едвам 16 тима. Шампион за първи път в своята история става отборът на Съединени американски щати, който стопира европейската доминация с победа над Съюз на съветските социалистически републики.

Волейболистите на България печелят бронзовите оценки .

Мястото измежду призьорите е гарнирано с три самостоятелни награди, като Борислав Кьосев и Димо Тонев намират място в символичния тим на света, а Петьо Драгиев е разгласен за най-хубав блокировач.

Всичко това обаче се случва на фона на доста неприятности, травми и здравословни проблеми. Въпреки това отборът ни преодолява тежките ситуции с цел да приключи гордо измежду призьорите и с бронзовите оценки на шампионата.



Бронзовиje медалисти от Париж 1986 година: П. Петков-капитан, Б. Кьосев, П. Драгиев, Д. Тонев, Ас. Гълъбинов, Пл. Христов, Л. Ганев, Цв. Флоров, Ив. Лазаров, Н. Димитров, Ил. Казийски и Д. Божилов, с треньор Б. Кючуков и помощници Г. Василев и К. Аладжов.

България е в предварителна група „ С “, мачовете от която се играят в Клермон-Феран. Съперници на нашите са Бразилия, Чехословакия и Египет. Още в първия ден на шампионата тежка контузия сполетява бащата на Матей Казийски – Илиян Казийски, на който гипсират крайници. Въпреки неналичието на един от опитните играчи, съставът ни съумява да да се събере, а треньорът Богдан Кючуков съумява да стимулира играчите след неприятната обстановка. Волейболистите ни позволяват единствено една загуба от Бразилия и заема второ място в групата, като не престават напред.

12 тима (трите първи от всяка група) не престават във втория стадий, където са разпределени в две групи по 6 отбара. Запазват се резултатите от срещите в първите групи. Първите два тима от група играят полуфинали, вторите два тима играят за 5-8 място, а третите за 9-12. Местата от 13-16 се разпределят на спомагателен шампионат.



Тимът на България още веднъж се раздава, като съумява да заеме второ място в свята група. Паметен остава мачът против домакините от Франция, който е от решаващо значение за класирането в групата. Победителят ще последва Бразилия на полуфинали. Тимът ни надиграва домакините с 3:1 гейма и отбелязва огромен успех, който е сразяващ за „ петлите “. С това България продължава за систематизиране на медалите, като се класира за финалната четворка., а домакините отиват за пето-осмо място.

В този миг настава ориста праща ново тестване, като главният ни ас в офанзива Борислав Кьосев се разболява. Волейболистът подвига 39 градуса, и това го поваля, само че все пак той не се отхвърля. Съперник на полуфиналите е именития отбор на Съюз на съветските социалистически републики, който до този миг е водач и няма загуба.

„ Не можеше да вземеш нищо с цел да преодолееш температурата. Нито елементарен аспирин, нито каквото и да е било хапче. Всичко можеше да се одобри за допинг “, споделя за BGvolleyball.com Боре Кьосев. Докторът се вижда в знамение, само че Кьосев му споделя, че ще стартира да играе и докъдето издържи, като би трябвало да го иззвадят. „ Знаех, че този мач ще е доста сложен зщото се изправаме против доста класен противник. За мен бе значимо да съм на терена, да бъда с моите съотборници и да дам кавото мога “, връща се в спомените си някогашният национал. Съперникът обаче се оказва неизпълним и нашите губят с 0:3 гейма, а с това отиват да играят за бронзовите оценки.



Борислав Кьосев и треньорът Богдан Кючуков години по-късно след бронзовите медали

В разногласието за третото място България още веднъж се изправя против Бразилия, а Боре Кьосев продължава да е болен и температурата да го мъчи. „ В този миг си споделих, че веднъж съм на международно състезание! Независимо от състояниемо ми, излизам с цел да направя всичко по силите си. Много желаех да бием бразилците. Имахме загуба от тях в предварителната група, трябваше реванш. Играехме за орден, нещо което не се случва всеки ден. Мотивацията ми беше толкоз голяма, че влизайки на игрището забравих за всичко! Желанието ми да печеля орден безусловно ми подейства като оздравяващо хапче, а аз бях в стихията си “ , споделя разпалено Боре Кьосев.

България побеждава Бразилия с 3:0 (16:14, 15:5, 15:8) и победи с бронзовите оценки. На финала Съединени американски щати надиграва Съюз на съветските социалистически републики и печели първата купа в историята си.

„ Никога няма да не помни това международно състезание. За мен този орден е от голямо значение. Във Франция разбрах, че когато си на международно няма травми, няма заболявания, няма нищо...Има превъзмогване и надскачане на себе си. Удовлетворение от триумфа, за който си упражнявал толкоз години и мигове, които остават за цялостен живот “, разкрива огромната страст за BGvolleyball.com героят от това международно, който е определен и в международния тим.

Според Боре Кьосев на международно състезание не се играе за пари, а за чест. Играеш за България, за себе си и за наслаждение. Това е и съветът му към новите генерации национали, като пожелава триумф на „ лъвовете “в идния им старт на международното състезание в България и Италия.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР