Световното първенство по бадминтон в края на август и спечелването

...
Световното първенство по бадминтон в края на август и спечелването
Коментари Харесай

Сестри Стоеви: Целите са медал от световното първенство и класиране за Париж 2024

Световното състезание по бадминтон в края на август и спечелването на квота за олимпийските игри в Париж 2024 са идващите цели пред трикратните европейски шампионки Стефани Стоева и Габриела Стоева.

Преди месец сестрите завоюваха златните медали на Европейските игри в Краков, Полша и по този начин повториха триумфа си от Баку 2015.

Състезателките бяха наградени със специфични плакети на конференция през днешния ден от президента на БФ Бадминтон Володя Златев.

" Те направиха това, което могат и което трябваше - да завоюват златните оценки и да запишат имената си със златни букви в историята на европейския бадминтон. Вече имат пет трофеи на Стария континент, което ги слага отпред във безконечната класация с други митове на спорта. Очаквам да бъдат признати един ден и в Залата на славата на континенталния бадминтон. Сега им следва присъединяване на Световното състезание в Дания ", съобщи Златев.

Междувременно, сестри Стоеви споделиха, че са щастливи от извоюваните медали в Краков и към този момент гледат към международното състезание в Копенхаген, Дания от 21 до 27 август.

" Бяхме тръгнали за Игрите с огромни упования, искахме да се борим за златния орден. Всичко друго, с изключение на златото, щеше да бъде неуспех за нас. Беше тежък шампионат за нас, всеки мач беше сложен, само че най-трудно беше на полуфинала. Това беше като край. Която двойка спечелеше, ставаше първенец и сме доста щастливи, че успяхме ", разяснява Габриела Стоева.

" Аз съм малко разочарована, тъй като желаех три златни медала от Европейски игри, а в този момент имам единствено два. Беше тежка подготовка, само че успяхме да се преборим във всеки един мач. Сега идва международното състезание, където конкуренцията ще бъде доста по-различна. Ще се борим и нека да успеем да влезем в медалите ", добави Стефани Стоева.



Старши треньорът на националния тим Петя Неделчева-Хранова е удовлетворена от представянето на българите на Европейските игри.

" Българският народен тим за следващ път сподели, че сме спорт, който може да реализира съществени резултати. Габриела и Стефани са най-хубавата двойка в Европа и те години наред потвърждават това. Сега идната цел е орден от международното състезание, който липсва в кариерата им, и класиране за олимпийските игри в Париж. Габриела има проблем с травма, с която се опитваме да се оправим и да я стабилизираме ", съобщи Неделчева-Хранова.

" На Игрите спечелихме златен орден и имаме три девети места. Димитър Янакиев игра доста мощно и сподели, че може да се бори за олимпийска квота. Най-реалистично е да имаме три квоти за Париж 2024 и нека да успеем. Става дума за сестрите, за Янакиев, а при дамите две девойки ще се борят за място в Париж - Калояна Налбантова и Христомира Поповска, които единствено 10 места ги разделят в ранглистата ", добави тя.

Иван Русев сподели, че е удовлетворен от представянето си в Краков на двойки мъже дружно с Илиян Стойнов.

" Всички се представихме доста добре. Янакиев игра ужасно и има късмет за олимпийска квота. Мъжката двойка играем относително от скоро, към година и за нас първо беше значимо да се класираме за Европейските игри. Успяхме и малко не ни доближи да излезем от групата. Сега ни следва лагер във Франция, където ще премине напълно подготовката ни за международното състезание. Това ще бъде първи шампионат за нашата двойка, нямаме упования, ще играем мач за мач ", разяснява Русев.

Президентът на федерацията Володя Златев съобщи, че има схващане от страна на новото управление на Министерството на младежта и спорта.

" От министър Димитър Илиев имаме увещание, че ще ни оказва помощ в бъдеще. Състезателите и треньорите получават възнагражденията си в период, което е значимо. Всичко контракти с министерството са подписан. Състезателите организират лагери, Калояна Налбантова сега е на подготовка за един месец в Куала Лумпур... опитваме се да подсигуряваме всичко, тъй като към този момент сме водещ спорт в страната ", сподели още той.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР