Световноизвестния кардиолог, д-р Александър Мясников сподели при какви стойности на

...
Световноизвестния кардиолог, д-р Александър Мясников сподели при какви стойности на
Коментари Харесай

Световнизвестен кардиолог разкри кои стойности на кръвното налягане са наистина опасни за здравето

Световноизвестния кардиолог, доктор Александър Мясников показа при какви стойности на кръвното налягане съществува заплаха и риск от сърдечносъдови болести и по какъв начин би трябвало да се лекувате вярно, с цел да се понижи този риск.
Многобройни проучвания и обширни клинични наблюдения откриват, че разнообразни равнища на кръвното налягане допускат друга степен на риск и опасност от сърдечносъдови болести. Ако е нараснала горната граница, тя би трябвало да се намали до равнище 140, а и по-ниско, при изискване, че такова намаляване (под 140) не изисква непотребен банкет на медикаменти, когато рискът от техните странични феномени стане недопустим. В същото време при пациентите на възраст 60 година и повече, горната граница (систоличното налягане) е допустимо да се откри даже малко по-високо: 150 единици, само че при изискване, че подобен човек е със здрави бъбреци и няма диабет, горната граница също не би трябвало да надвишава 140 единици.

Ето при тези равнища на кръвното налягане значително се намалява рискът от инфаркт и инсулт.
Следваща обстановка – нараснала долна граница (диастолично налягане). Като начало, в случай че съумеете да понижите долната граница до 85 единици, а за хората над 60 години – 90 единици, тогава рискът от сърдечносъдови произшествия също се намалява. Но в случай че тук се прекали с понижаването под 85 единици, в смисъл се стигне до крайности, рискът нараства. Това се следи при стабилно намаление на долната граница под 85 единици. Понижавайки горната граница, ние редом с това намаляваме и долната, като не всеки път можем да удържим вярното съответствие. Смята се, че е значимо да се намали горната граница до мечтаното равнище, само че в случай че долната си остане над 85 единици, се постанова да се примирим с това. Във всички случаи обаче, при болните с към този момент открити сърдечни болести, долната граница не би трябвало да е по-висока от 65 единици.

Въобще степента на намаление на рисковете от сърдечносъдови произшествия при медикаментозно лекуване зависи директно от изходното равнище на повишение на артериалното налягане като цяло и на долната граница в частност. При тежка хипертония (долна граница 115-129 единици) и изразена хипертония (долна граница 105-114 единици), няма никакво подозрение за нужда от медикаментозно лекуване. Докато при умерена хипертензия (долна граница 90-104 единици), както демонстрира здравната статистика, лекуването с медикаменти намалява риска в доста по-малка степен. Във всички случаи при такова равнище на артериалното налягане медикаментозното лекуване би трябвало да се предшества от един по-дълъг интервал на опити да се промени обстановката с нормализиране метода на живот: ограничение на солта, на алкохола, съблюдаване на диета, постоянни физически натоварвания и така нататък Въобще, без съблюдаване на тези ограничения по принцип е невероятно никакво съответно лекуване на артериалната хипертония. В задълбочените обстановки не е допустимо да се чакат да вземем за пример 3 месеца, с цел да се види резултатът от немедикаментозното лекуване. Тогава то върви редом с приема на лекарства.

Принципите на такова държание са известни: диета, намаление на тежестта, постоянни физически натоварвания и отвод от нездравословните привички. Ако сте подготвени да възприемете препоръките, да стартираме с диетата. Изследвани са няколко модели на диета, които, в случай че се съблюдават, се следи най-ефективно намаление на кръвното налягане. В резултат на направената диета, която по този начин се и назовава: DASH – в превод: “диетични мероприятия, овладяващи хипертонията ”.
А точно: ограничение на общия брой калории, изтъкване на плодове и зеленчуци, на обезмаслени млечни артикули. Ограничаване на солта, на алкохола, на месото. Пълно отричане от фаст фуд (бързо хранене) и нездравословните мазнини. Но има и елементи. За солта към този момент говорихме. Относно плодовете и зеленчуците – не по-малко от половин кг дневно и от едното, и от другото.

На хипертоника му е нужна риба, а тези, които не я обичат, да одобряват рибено масло.
Калцият също потвърдено намалява кръвното налягане. И тук е същата обстановка – в продуктите този минерал има удобен резултат, а в таблетките – напълно. Отличен източник на този скъп минерал са обезмаслените млечни артикули. Но в действителност наложително обезмаслени, другояче нездравословните млечни мазнини ще сведат изгодата на нула.
И още един хипотензивен съставен елемент на диетата са белтъчини от растителен генезис – това са соята, бобовите артикули, фасулът.
Инфо: За Жената

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР